X

Βόμβες χλωρίου “πνίγουν” παιδιά και δεκάδες αμάχους στο Χαλέπι (βίντεο)

Συγκλονιστικές εικόνες από τα νοσοκομεία. Μικρά παιδιά και ενήλικες έχουν υποστεί εγκαύματα και αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Ant1news

Μια φερόμενη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων με αέριο χλωρίου εναντίον μιας γειτονιάς στον τομέα του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους αντάρτες προκάλεσε σε δεκάδες ανθρώπους ασφυξία ανέφεραν μέλη των συνεργείων διάσωσης της Συριακής Πολιτικής Άμυνας και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέλη της Συριακής Πολιτικής Άμυνας -οργάνωσης που δραστηριοποιείται σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς -τόνισαν πως ελικόπτερα της κυβέρνησης έριξαν βόμβες-βαρέλια που περιείχαν χλώριο στην γειτονιά Σουκάρι στον ανατολικό τομέα της πόλης.  

Η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν για την χρήση χημικών όπλων κατά την διάρκεια του πενταετούς εμφυλίου πολέμου.

Η Πολιτική Άμυνα της Συρίας με ανάρτηση της στον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook επισήμανε πως 80 άνθρωποι υπέφεραν από ασφυξία. Δεν έκανε λόγο για νεκρούς. Ανήρτησε μάλιστα ένα βίντεο που δείχνει παιδιά με δύσπνοια, να καταβρέχονται με νερό χρησιμοποιώντας μάσκες οξυγόνου για να αναπνεύσουν. Το Συριακό Παρατηρητήριο τόνισε πως ιατρικές πηγές ανέφεραν 70 περιστατικά ασφυξίας. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έκθεσης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) τον περασμένο μήνα, οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης είναι υπεύθυνες για δύο επιθέσεις με τοξικά αέρια το 2014 και το 2015, ανάμεσα τους με την χρήση χλωρίου. 

 

Η Συριακή Πολιτική Άμυνα κατηγόρησε την κυβέρνηση για μια άλλη επίθεση με χλώριο τον Αύγουστο. Ωστόσο, μια ημέρα μετά, πηγή του συριακού στρατού διέψευσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαπέλυσαν επίθεση με αέριο χλώριο σε συνοικία του Χαλεπιού.

"Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει και δεν θα χρησιμοποιήσουμε σε καμία περίπτωση αυτού του είδους τα όπλα", είπε η πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς. Οι ισχυρισμοί της οργάνωσης είναι μια απόπειρα των ανταρτών να αποκρύψουν τις ήττες τους, πρόσθεσε.

 

Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος χάνει συνέχεια εδάφη, πόρους και σημαντικά στελέχη και πλέον συμπεριφέρεται σαν ένα πληγωμένο θηρίο, το οποίο προσπαθεί να καταφέρει όσο περισσότερη ζημιά μπορεί στους διώκτες του πριν ξεψυχήσει.

Μετά το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων σε Συρία και Ιράκ, οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων «εντυπωσιακών» τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. 

 

Στο Παρίσι συναγερμός σήμανε όταν εντοπίστηκε κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγιάς των Παρισίων, αυτοκίνητο που στο εσωτερικό του βρίσκονταν κρυμμένες έξι φιάλες υγραερίου. Ο ιδιοκτήτης του που συνελήφθη και έχει τεθεί υπό κράτηση φέρεται να βρίσκεται στον κατάλογο των υπηρεσιών πληροφοριών με τα πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για θρησκευτικό ριζοσπαστιμό.

Με βάση απόρρητα έγγραφα, τζιχαντιστές προσπαθούν να διαφύγουν από τα πεδία των μαχών και εκμεταλλευόμενοι τις προσφυγικές ροές να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.