X

“Ζωντανή” η φρίκη στο Χαλέπι (φωτο, βίντεο)

Μία μητέρα αγκαλιά με τα νεκρά παιδιά της. Ένα κορίτσι που βγαίνει από τα συντρίμμια. Ένα αγόρι που τυφλώνεται. Λίγες εικόνες από τις χειρότερες επιδρομές στο Χαλέπι. ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

Ant1news

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και σήμερα στο ανταρτοκρατούμενο βόρειο Χαλέπι, που βάλλεται και πάλι από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις.

Σε εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου φαίνεται το νοσοκομείο που έχει γεμίσει με τραυματισμένους ανθρώπους, γεμάτους αίματα, που κείτονται στο πάτωμα.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, σήμερα Σάββατο, η περιοχή δέχτηκε τουλάχιστον τέσσερις επιδρομές.

Οι επιθέσεις που γίνονται στο  βόρειο Χαλέπι τις τελευταίες μέρες, από την κατάρρευση της εκεχειρίας και μετά, είναι οι σφοδρότερες που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πόλη όπου βρίσκονται παγιδευμένοι πάνω από 250.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά.

Ένα από αυτά τραυματίστηκε στα μάτια και έχασε την όρασή του. Το μικρό αγόρι δέχεται τη φροντίδα των γιατρών, ενώ φωνάζει τον πατέρα του, που δεν μπορεί να δει, λέγοντάς του ότι φοβάται.

Σε ένα άλλο φριχτό περιστατικό, που καταγράφηκε χθες, φαίνεται ένα κορίτσι, περίπου πέντε ετών να απεγκλωβίζεται από τα συντρίμμια και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Ήταν το μόνο μέλος της οικογένειάς της που διασώθηκε από την επιδρομή.

Μία άλλη οικογένεια δεν είχε την ίδια τύχη. Όταν οι διασώστες έφτασαν στο σημείο του  βομβαρδισμού και σκάλισαν τα συντρίμμια για να βρουν επιζώντες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εικόνα που προκαλεί συναισθήματα που δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια.

Μία μητέρα βρίσκεται νεκρή μέσα στις σκόνες που προκάλεσαν τα συντρίμμια του σπιτιού της, που βομβαρδίστηκε. Η γυναίκα κρατούσε αγκαλιά τα δύο της παιδιά.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόνο από τις χθεσινές επιδρομές, ο αριθμός των νεκρών είναι 45, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και πέντε γυναίκες. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος, λόγω της χαώδους κατάστασης που επικρατεί.

Την ίδια ώρα,  η Unicef ανακοίνωσε ότι, το Χαλέπι δεν έχει πλέον τρεχούμενο νερό, κάτι που εντείνει τους φόβους για εμφάνιση ασθενειών, κυρίως στα παιδιά.

 

«Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται και πάλι το πόσιμο νερό μέσω του δημοσίου δικτύου ύδρευσης. Οι σφοδρές επιθέσεις της περασμένης νύχτας κατέστρεψαν το αντλιοστάσιο της Μπαμπ αλ Ναϊράμπ που παρέχει νερό σε περίπου 250.000 κατοίκους στο ανατολικό Χαλέπι», ανέφερε η Χάνα Σίνγκερ, η εκπρόσωπος της Unicef στη Συρία, εξηγώντας ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί οι τεχνικοί αδυνατούν να φτάσουν στον σταθμό για να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

 

«Σε αντίποινα, σταμάτησε και η λειτουργία του αντλιοστασίου στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι (σ.σ. βρίσκεται στα ανατολικά προάστια) και κόπηκε έτσι η υδροδότηση στον δυτικό τομέα της πόλης όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι», συνέχισε η Σίνγκερ.

 

«Στερώντας το τρεχούμενο νερό από τα παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού», προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για άλλη μια δοκιμασία, πέραν της φρίκης που ζουν σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι του Χαλεπιού.

 

Η Unicef εκτιμά ότι από την έλλειψη πόσιμου νερού κινδυνεύουν περισσότερο οι κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών γιατί η μοναδική εναλλακτική τους είναι το μολυσμένο νερό των πηγαδιών. Στο δυτικό τμήμα οι κάτοικοι διαθέτουν πιο βαθιά πηγάδια, με πιο ασφαλή νερά. Η οργάνωση ανέφερε ότι σκοπεύει να στείλει κατεπειγόντως υδροφόρες στην πόλη, διευκρινίζοντας όμως ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι εφαρμόσιμο μακροπρόθεσμα.

 

 

«Είναι πολύ σημαντικό, για την επιβίωση των παιδιών, όλες οι πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των υδραυλικών εγκαταστάσεων και υποδομών, να επιτρέψουν την πρόσβαση για να επιδιορθωθούν οι ζημιές στο αντλιοστάσιο του Μπαμπ αλ Ναϊράμπ και να επαναλειτουργήσει εκείνο του Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι», πρόσθεσε η Unicef.