X

Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στην μάχη της Μοσούλης (βίντεο)

Φόβοι για χιλιάδες άμαχους ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες από μαχητές του ISIS. Σύνοδος 20 χωρών στην Γαλλία για το μέλλον της Μοσούλης.

Ant1news

Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Μοσούλη ισχυρίζονται ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περίπου 20 χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης, κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά του το Ισλαμικό Κράτος, παραδέχται ότι χάνει έδαφος στην Μοσούλη, Μάλιστα, το ISIS υποστηρίζει ότι την Δευτέρα οι μαχητές του στοχοποίησαν τις δυνάμεις που τους επιτίθεντο και πραγματοποίησαν δέκα επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον τους και ότι τα μέλη του περικύκλωσαν πέντε χωριά, ωστόσο δεν μπόρεσαν να τα καταλάβουν.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν περισσότεροι από 30.000  άνδρες ενώ αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις, δίνοντας πληροφορίες για τις θέσεις των τζιχαντιστών. 

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προειδοποιεί ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που υπερασπίζονται το προπύργιό τους στην ιρακινή πόλη Μοσούλη.

 

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στο Ιράκ, οΤόμας Βάις, είπε πως αναμένει επίσης μια απότομη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έφθασαν στα περίχωρα της πόλης.

Ο Βάις, που μιλούσε τηλεφωνικά από τη Βαγδάτη, δήλωσε πως ο ΔΟΜ άρχισε να προμηθεύεται μάσκες αερίου λόγω του φόβου μιας επίθεσης με χημικά όπλα, αλλά  μέχρι στιγμής έχει στην κατοχή του πολύ λίγες. 

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ασφαλείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο ροής τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους προς την Ευρώπη εάν πέσει το προπύργιο της οργάνωσης στη Μοσούλη μετά την ιρακινή επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt.

Σύνοδος 20 χωρών στην Γαλλία για το μέλλον της Μοσούλης 

Η Γαλλία και το Ιράκ διοργανώνουν την Πέμπτη στο Παρίσι υπουργική σύνοδο με τη συμμετοχή περίπου 20 χωρών, μεταξύ άλλων των ΗΠΑ, της Τουρκίας, των χωρών του Κόλπου, αλλά και ευρωπαϊκών κρατών, στην οποία θα συζητηθεί πώς θα σταθεροποιηθούν η Μοσούλη και τα περίχωρά της αφού το Ισλαμικό Κράτος χάσει αυτό το προπύργιό του στο Ιράκ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Μιλώντας στους Γάλλους διπλωματικούς συντάκτες, ο κ. Ερό είπε ότι η νίκη στη μάχη της Μοσούλης μπορεί να πάρει χρόνο. Είπε ακόμη ότι, καθώς είναι πιθανό οι μαχητές να καταφύγουν στη Ράκα, το προπύργιό τους στη Συρία, είναι ζωτικής σημασίας να μελετηθεί σοβαρά το πώς θα ανακαταληφθεί και η πόλη αυτή.

 

«Για τη Ράκα, θα απαιτηθεί μια μέθοδος παρόμοια με της Μοσούλης. Θα χρειαστεί χρόνο και πολιτική βούληση, αλλά πρέπει να οργανωθούμε», είπε.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ισλαμικό Κράτος να ανασυγκροτηθεί ή να ισχυροποιηθεί για να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο επικίνδυνο κέντρο. Πρέπει να ετοιμαστούμε», πρόσθεσε.