X

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη

Ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν προχωρά η επιχείρηση ανακατάληψης του προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Ant1news


Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η προέλαση του ιρακινού στρατού και των συμμάχων του, προς τη Μοσούλη, σφίγγοντας ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές, στο τελευταίο προπύργιό τους, στο Ιράκ. 

Νεκρός στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης έπεσε ο ξάδερφος του αρχηγού του ISIS, αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος, μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη των τζιχαντιστών φέρονται να εγκατέλειψαν πριν από μία εβδομάδα τη Μοσούλη με προορισμό τη Ράκα της Συρίας. 

Ο ηγέτης του Χαλιφάτου έχει δώσει εντολή στους περίπου 6 χιλιάδες μαχητές που παραμένουν στην πόλη, να την ισοπεδώσουν, αν διαπιστώσουν ότι χάνουν τη μάχη. Κάποιοι από τους τζιχαντιστές, πάντως, έχουν υποχωρήσει ατάκτως, εγκαταλείποντας βαρύ οπλισμό σε αποθήκες και πρόχειρες τάφρους. 

Ιρακινά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν φορτηγά με εκρηκτικά των τζιχαντιστών, καθώς και κρησφύγετά τους. Δεκάδες χωριά βόρεια, ανατολικά και νότια της Μοσούλης έχουν απελευθερωθεί από τους ακραίους ισλαμιστές.

  

Ο δρόμος, πάντως, μέχρι την τελική μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης δείχνει να είναι μακρύς. Οι τζιχαντιστές έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά αμέτρητα υπόγεια τούνελ, ενώ έχουν τοποθετήσει εκρηκτικές ύλες σε σπίτια, ακόμα και σε παιδικά παιχνίδια. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη έξοδος των αμάχων, με σχεδόν 5.000 να έχουν φτάσει σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, προερχόμενοι από τη Μοσούλη, ενώ άλλοι 1.000 περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.