X

Δυσκολεύει η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης (βίντεο)

Το μήνυμα του ηγέτη του ISIS και οι μέχρι τώρα κατακτήσεις του ιρακινού στρατού. Εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι γίνονται πρόσφυγες.

Ant1news

Μετά από δύο χρόνια ολοκληρωτικού ελέγχου από τον ISIS, οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις κατάφεραν για πρώτη φορά την Πέμπτη να εισέλθουν στα ενδότερα της πόλης της Μοσούλης, η οποία είναι παντελώς ισοπεδωμένη από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, ενώ στα όριά της υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Τα ιρακινά στρατεύματα μάχονται με τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους, ενώ πηγαίνουν από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι, αναζητώντας τυχόν κρυμμένους τζιχαντιστές στις γειτονιές που έχουν «καθαρίσει».

Υπήρξαν περιπτώσεις που είδαν ανθρώπους να τρέχουν ανάμεσα στα κτήρια, για να συνειδητοποιήσουν αργότερα ότι μέσα σε αυτά κρύβονταν οι μαχητές του ΙSIS.

 

 

Οι αλλαγές στον τρόπο επίθεσης των τζιχαντιστών κάνουν ακόμα δυσκολότερη την ήδη δύσκολη μάχη του ιρακινού στρατού εναντίον τους, ενώ σε χθεσινό του ηχητικό μήνυμα ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους κάλεσε τους μαχητές του να πολεμήσουν ενάντια στους ξένους.

 

Παράλληλα, ο στρατός μεταφέρει καθημερινές προμήθειες, καθώς και τραυματίες από το μέτωπο της μάχης.

«Ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το μηχανισμό του δίπλα μας και στη συνέχεια δεχτήκαμε επίθεση από drones», περιέγραψε αξιωματούχος των ιρακινών Ειδικών Δυνάμεων.

Εγχειρίδια του ISIS με την εικόνα του ηγέτη της στο εξώφυλλο, ακόμα και σε ξένες γλώσσες έχουν βρεθεί σε αρκετά σημεία από τα οποία έχει προελάσει ο ιρακινός στρατός.

Κάποια σημεία της πόλης της Μοσούλης θεωρούνται ασφαλή, ενώ έχουν ήδη αποχωρήσει 20.000 άνθρωποι κρατώντας λευκές σημαίες στα χέρια τους, προς τα camps του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή, τα οποία αναμένεται να δεχτούν πάνω από 1 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι πάνω από 1600 άμαχοι έχουν μεταφερθεί  από τη συνοικία Χαμάμ Αλ Αλίλ στο Ταλ Αφάρ, πιθανότατα για να χρησιμοποιηθούν από τον ISIS ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι άλλοι να έχουν μεταφερθεί στη Συρία.

 

Μόνο την Τετάρτη 150 οικογένειες πήραν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την Χαμάμ Αλ Αλίλ στη Μοσούλη.

Οι ιρακινοί στρατιώτες προειδοποιούν τους κατοίκους της Μοσούλης και των περιχώρων της, να προστατεύουν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα τα αγόρια άνω των 9 ετών, καθώς υπάρχουν φόβοι να απαχθούν από τον ISIS για να στρατολογηθούν.

 

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούσαν περίπου 400 Κούρδους, Γιαζίντι και Σία γυναίκες, στην περιοχή του Χαμάμ Αλ Αλίλ, ενώ σκότωσαν 200 κατοίκους της Μοσούλης.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχουν νεκροί άμαχοι και από τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες φαίνεται πως σκότωσαν 17 άτομα την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και τέσσερις γυναίκες, στα ανατολικά της Μουσούλης. 

 

 

Η Μοσούλη απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ασφαλής, ενώ όσο πιο μέσα στην πόλη προχωρούν οι δυνάμεις που πολεμούν τον ISIS, τόσο πιο δύσκολες γίνονται οι μάχες.