X

Συρία: μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκας (βίντεο)

Κουρδικοαραβικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ επιχειρούν ανακατάληψη της «πρωτεύουσας» του ISIS, παράλληλα με την επιχείρηση στη Μοσούλη.

Ant1news

Σε εξέλιξη είναι οι πρώτες επιχειρήσεις για την απομόνωση της Ράκας, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επιβεβαίωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κουρδικές και αραβικές δυνάμεις με τη βοήθεια των ΗΠΑ έχουν από το πρωί ξεκινήσει επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκας της Συρίας, της λεγόμενης «πρωτεύουσας» του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.

Oι αντάρτες της Συρίας και οι Κούρδοι έχουν προειδοποιήσει τους αμάχους να φύγουν από τα σημεία όπου βρίσκονται μαχητές του ΙSIS, ενώ οι αμερικανικέ δυνάμεις θα επιχειρούν από αέρος.

Η επιχείρηση ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην περιοχή Άιν Ίσα, σε απόσταση 50χλμ από τη Ράκα. Η επιχείρηση με τον κωδικό «Οργισμένος Ευφράτης» έχει τεθεί σε εφαρμογή και έχει συστηθεί κέντρο διοίκησης ώστε να συντονίζονται από τις κουρδοαραβικές δυνάμεις οι ενέργειές του με τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της κουρδοαραβικής συμμαχίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, αναμένεται ισχυρή αντίσταση από τον ISIS, καθώς τυχόν απώλεια της Ράκας θα σημάνει ότι το Ισλαμικό Κράτος τελείωσε στη Συρία.

Η επιχείρηση ξεκίνησε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, στο Ιράκ, εκεί προπύργιο και πόλη «κλειδί» για το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ράκα έχει χρηστεί ντε φάκτο πρωτεύουσα του χαλιφάτου από το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την ανακοίνωση της επιχείρησης «Οργισμένος Ευφράτης» εκφράστηκε η ελπίδα ότι, «η Τουρκία δεν θα έχει καμία ανάμειξη», καθώς δεν αναγνωρίζει και μάχεται τους Κούρδους. Άλλωστε ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε αιφνίδια επίσκεψη στην Άγκυρα την Κυριακή, για την οποία δεν δόθηκε καμία πληροφορία από καμία πλευρά.

Στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν 30.000 στρατιώτες, ενώ πάνω από τους 25.000 είναι Κούρδοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.