X

Ελπίδα και φρίκη σε απελευθερωμένη επαρχία της Μοσούλης (βίντεο)

Από τη μία άμαχοι εμφανίζονται να απολαμβάνουν την ελευθερία τους στον Τίγρη, από την άλλη καταγγελίες βασανιστηρίων αμάχων από τις ιρακινές δυνάμεις, που ανακάλυψαν μαζικό τάφο.

Ant1news

Στη ανακατάληψη της επαρχίας Χαμάμ Αλ Αλίλ, λίγο έξω από τη Μοσούλη, έχουν προχωρήσει οι ιρακινές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τους Κούρδους Πεσμεργκά και την αμερικανική συμμαχία.

Η εικόνα στην περιοχή είναι ωστόσο αντιφατική αφού, από τη μία οι κάτοικοι εμφανίζονται ανακουφισμένοι να απολαμβάνουν την ελευθερία τους στα νερά του ποταμού Τίγρη, από την άλλη ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος και επιπλέον η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι, άμαχοι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις του Ιράκ.

Η εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την επαρχία αυτήν, έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της Χαμάμ Αλ Χαλίλ να «αναπνεύσουν» μετά από δύο χρόνια μαρτυρίου. Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνονται να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα νερά του Τίγρη, αισιοδοξώντας ότι, η απελευθέρωση και της Μοσούλης από τον ISIS είναι κοντά.

 

Βασανιστήρια από τους Ιρακινούς καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε σήμερα ότι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ βασάνισαν και σκότωσαν χωρικούς νότια της Μοσούλης, που αποτελεί την πρώτη αναφορά του είδους για ισχυρισμούς παραβίασης δικαιωμάτων κατά την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης.

Η αναφορά κάνει λόγο για «μέχρι έξι άτομα», που βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στις υποπεριφέρειες Σούρα και Καγιάρα τα οποία οι δυνάμεις ασφαλείας υποψιάζονταν ότι πρόσκεινταν στη σκληροπυρηνική τζιχαντιστική οργάνωση που το 2014 κατέλαβε ένα τρίτο του Ιράκ.

 

«Άντρες με στολές της κρατικής αστυνομίας έχουν διαπράξει πολλαπλούς παράνομους φόνους, συλλαμβάνοντας και μετά εσκεμμένα σκοτώνοντας εν ψυχρώ κατοίκους σε χωριά νότια της Μοσούλης», είπε η Λιν Μααλούφ, υποδιευθύντρια για την έρευνα στο γραφείο της Αμνηστίας στη Βηρυτό.

Εκπρόσωποι της κρατικής αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανήκουν, δεν ήταν εύκαιροι για δηλώσεις.

 

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφει αρκετά επεισόδια στις 21 Οκτωβρίου ή γύρω από την ημερομηνία αυτή όταν ξεχωριστές ομάδες ανδρών κακοποιήθηκαν με καλώδια και κοντάκια όπλων προτού τουφεκιστούν. Σε μια περίπτωση, το κεφάλι ενός άνδρα είχε αποκοπεί από το σώμα του, είπε.

 

Η Αμνηστία είπε ότι χωρίς απόδοση ευθυνών, οι βιαιοπραγίες μπορεί να επαναληφθούν σε άλλα χωριά και άλλες κωμοπόλεις καθώς συνεχίζει η επιχείρηση για τη Μοσούλη.

Μαζικός τάφος στην Χαμάμ Αλ Αλίλ

Μαζικό τάφο με 150 πτώματα εντόπισαν οι ιρακινές δυνάμεις στην πόλη Χαμάμ Αλ Αλίλ, μετά την ανακατάληψή της την περασμένη εβδομάδα.

 

«Πήραν τα παιδιά, τα ξαδέλφια και τον αδελφό μου, αυτά τα σκυλιά και τους σκότωσαν εκεί πέρα. Μπορεί να τους σκότωσαν και τη νύχτα και μετά να τους έθαψαν τη μέρα. Μπορεί και να άφησαν τα μισά πτώματα στην άμμο», δήλωσε ιρακινός αστυνομικός στεκόμενος δίπλα στον τάφο.

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές για τον τάφο, παρά μόνο ότι οι ισχυρισμοί για την ύπαρξή του αφορούν το σημείο εκτέλεσης 50 αστυνομικών τον περασμένο μήνα.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν 295 πρώην μέλη των ιρακινών Ειδικών Δυνάμεων και ανάγκασαν 1500 οικογένειες να φύγουν από την περιοχή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, η οποία διευκρίνισε ότι, ο ISIS σκόπευε να τους σκοτώσει ή να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες.