X

Ανεστάλη η απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων από το Χαλέπι (Βίντεο)

Προσπάθειες για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας σε όλη τη Συρία.

Ant1news

Η απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων από θυλάκους του ανατολικού Χαλεπίου ανεστάλη σήμερα και οι υπηρεσίες βοήθειας και τα οχήματα έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή χωρίς να τους δοθούν εξηγήσεις, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η Ελίζαμπεθ Χοφ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία, μιλώντας από το δυτικό Χαλέπι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη: «Υποθέτω ότι το μήνυμα να ανασταλεί η επιχείρηση ήρθε από τους Ρώσους που επιτηρούν την περιοχή». Η εννεαμελής ομάδα της στο ανατολικό Χαλέπι δεν είχε καμία επαφή με τις συριακές αρχές στο κέντρο διέλευσης Ραμούσεχ.

Έως τις 7 π.μ. τοπική ώρα, 194 τραυματίες είχαν φθάσει σε οκτώ “υπερπλήρη” νοσοκομεία σε ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση αγροτικές περιοχές του δυτικού Χαλεπίου, στην Ιντλίμπ και στην Τουρκία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ. Οι τραυματίες πολέμου φέρουν τραύματα στο κεφάλι και στα μάτια, ενώ άλλοι λαμβάνουν ιατρική βοήθεια για χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης, δήλωσε η Χοφ.

 

Στο μεταξύ, μια στρατιωτική ειδησεογραφική υπηρεσία που διαχειρίζεται η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέφερε πως η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου ανεστάλη σήμερα εν μέρει επειδή δεν απομακρύνθηκαν τραυματίες από δύο σιιτικά χωριά που πολιορκούνται από τους αντάρτες στην Ιντλίμπ.

Επικαλέστηκε επίσης τους ίδιους λόγους που είχαν δοθεί προηγουμένως για την αναστολή της εκκένωσης: ότι οι αντάρτες επιδίωξαν να πάρουν μαζί τους κρατούμενους και ότι βομβάρδισαν έναν δρόμο ο οποίος επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από λεωφορεία που θα μετέφεραν τους εκκενωθέντες από τα δύο χωριά, αλ-Φούα και Κεφράγια.

Η Χεζμπολάχ, μια λιβανέζικη σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, πολεμά στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι συνεργάζεται στενά με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει ένας νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία με στόχο να διασφαλιστεί μία εκεχειρία σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιαπωνία όπου βρέθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι αν οι νέες συνομιλίες προχωρήσουν θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, και θα είναι συμπληρωματικές των διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγονται κατά διαστήματα στη Γενεύη.

 

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η πρόσφατη απομάκρυνση των ανταρτών και των οικογενειών τους από το Χαλέπι είναι κάτι το οποίο ο ίδιος και ο Ερντογάν είχαν συμφωνήσει κι εξέφρασε την ελπίδα ο συριακός στρατός να μπορέσει τώρα να εδραιώσει εκεί τις θέσεις του και οι πολίτες να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής τους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποβάθμισε την απώλεια της Παλμύρας από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος αποδίδοντάς την στην έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, τις συριακές αρχές και τη Ρωσία.