X

Χαλέπι: η ζωή επιστρέφει στα συντρίμμια της πόλης (βίντεο)

Συνεχίζονται οι επιστροφές των κατοίκων της πόλης που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στον πόλεμο που μετρά επτά χρόνια και εκατομμύρια θύματα.

Ant1news

Επιστρέφουν δειλά –δειλά στο ισοπεδωμένο Χαλέπι οι κάτοικοί του, με τη ζωή στην παλιά πόλη να αρχίζει να δείχνει σημάδια κανονικότητας, λόγω της ανθρώπινης παρουσίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Κάστρο του Χαλεπίου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αποτελώντας το σύμβολό της, και τα τελευταία χρόνια ήταν οχυρό για τις δυνάμεις του στρατού του Άσαντ, δόθηκε και πάλι στη διάθεση του κοινού.

Από τότε που ο στρατός του Άσαντ έκανε την εκκαθάριση του Χαλεπίου, οι κάτοικοι άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν. Κάποιοι μάλιστα έλειπαν για έξι και πλέον χρόνια.

«Είναι η πρώτη φορά που επιστρέφω μετά από έξι χρόνια. Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν είχα έρθει στο κάστρο. Μας έχει λείψει το κάστρο και το σκηνικό. Όλη η περιοχή έχει αλλάξει, τόσο που σχεδόν χάθηκα για να φτάσω εδώ», δήλωσε ένας κάτοικος του Χαλεπίου.

Η αίσθηση της επιστροφής της κανονικότητας, για όσους γύρισαν στην πόλη και τα βομβαρδισμένα σπίτια τους γίνεται ακόμα εντονότερη έξω από το Κάστρο, όπου εκτείνεται μία μικρή πλατεία. Εκεί έχουν επιστρέψει οι πλανόδιοι πωλητές κεμπάμ, μαλλιού της γριάς και φυσικά καφέ.

«Δεν ήξερα αν θα γυρίσω ποτέ πίσω εδώ ζωντανός. Το σπίτι μου είναι κοντά, αλλά δεν μπορούσα να έρθω. Τα κτήρια έχουν βομβαρδιστεί. Υπήρχαν ξενοδοχεία, τζαμιά, κτήρια και τούνελ που όλα έχουν βομβαρδιστεί», δήλωσε ένας πλανόδιος πωλητής.

Τα μαγαζιά σηκώνουν τα ρολά τους σιγά σιγά και οι κάτοικοι επιστρέφουν στην πόλη που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον πόλεμο που μετρά πλέον επτά χρόνια ζωής. Εκεί πρέπει να αναμετρηθούν με τα φαντάσματα του πολέμου, των θυμάτων του, των ζωών τους και να χτίσουν καινούριες.