X

Αυξάνονται οι νεκροί από τη “χημική επίθεση” στη Συρία

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί,  καθώς υπάρχουν αγνοούμενοι. Η επίθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ant1news

 

Στους 72 ανέρχονται οι νεκροί από την «χημική επίθεση» κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας, ανάμεσά τους 20 παιδιά και 17 γυναίκες σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι υπάρχουν αγνοούμενοι.

Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, με σπασμούς και πασχίζοντας να αναπνεύσουν μέσα από τις μάσκες οξυγόνου έχασαν τη ζωή τους έπειτα από αεροπορική επιδρομή στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Η επίθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολλές δυτικές χώρες επέρριψαν την ευθύνη το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα τη «χημική» επίθεση στη συριακή πόλη Ιντλίμπ, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. «Καταδικάζω αυτές τις φριχτές επιθέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χρήση χημικών όπλων. Πρόκειται για την τρίτη καταγγελία για τη χρήση αυτών των βαρβαρικών όπλων μόνο τον τελευταίο μήνα. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του. 

Από την πλευρά του και ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε από το Βατικανό την «απαράδεκτη σφαγή» στη Συρία. «Παρακολουθούμε με θλίψη τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Καταδικάζω έντονα την απαράδεκτη σφαγή που σημειώθηκε χθες στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες αβοήθητοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τόσα παιδιά», δήλωσε ο πάπας.

 

Τον αποτροπιασμό και την καταδίκη του εκφράζει με ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ για την ειδεχθή πολύνεκρη επίθεση. «Αναμένουμε την ταχεία και ολοκληρωμένη διερεύνηση του τραγικού αυτού περιστατικού που αναδεικνύει και από αυτή τη σκοπιά, την ανάγκη εντατικοποίησης των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της αιματηρής σύρραξης στη Συρία» σημειώνει η ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται επειγόντως, με την οποία καταδικάζουν την χημική επίθεση στην Συρία και ζητούν ταχεία και ολοκληρωμένη έρευνα.