X

Βίντεο ντοκουμέντα από τις επιθέσεις στην Αίγυπτο

Με νέα επίθεση απειλεί ο ISIS την Αίγυπτο. Στρατό βγάζει ο Αλ Σίσι στους δρόμους. Παγκόσμια καταδίκη για το αιματοκύλισμα. Προσοχή!ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

Ant1news

Ονοματίστηκαν από τον ISIS οι δύο καμικάζι αυτοκτονίας που σκόρπισαν το θάνατο σε δύο χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο, προκαλώντας πανικό και παγκόσμια καταδίκη.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, αναφέρεται ότι οι δύο μαχητές του, Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι και Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά τα οποία πυροδοτήθηκαν σκοτώνοντας 45 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.

Η τζιχαντιστική οργάνωση, ωστόσο, μετά τις επιθέσεις στις εκκλησίες κοπτών, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, της Κυριακής των Βαΐων, απειλεί με νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μέσω ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την προεδρία, ζητεί την ανάπτυξη στρατευμάτων στη χώρα, ώστε να προστατευτούν  «ζωτικής σημασίας υποδομές». Παράλληλα, κήρυξε τη χώρα σε κατάτασταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες.

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων της Αιγύπτου στον ΑΝΤ1, στις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις, υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία και παρά το ότι οι ευρύτερες περιοχές ήταν αποκλεισμένες, οι δράστες έφτασαν πεζοί στους στόχους τους.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι, στην επίθεση της Αλεξάνδρειας θα υπήρχαν πολλά περισσότερα θύματα, αν ο δράστης δεν είχε εμποδιστεί από ήρωα αστυνομικό, ο οποίος τον σταμάτησε στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

 



Παγκόσμια καταδίκη για το αιματοκύλισμα

«Άνανδρες» χαρακτηρίστηκαν οι σημερινές επιθέσεις από τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, παροτρύνονται όλα τα κράτη – μέλη να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, ώστε οι οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες.

Την επίθεση καταδίκασε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

«Λυπήθηκα πολύ όταν έμαθα για την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι θα διαχειριστεί την κατάσταση με τον πλέον προσήκοντα τρόπο», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

  

Την απερίφραστη καταδίκη του εξέφρασε σύσσωμος και πολιτικός κόσμος της Ελλάδας, στέλνοντας θερμά συλλυπητήρια τόσο  στον Πρόεδρο της Αιγύπτου όσο και στον αιγυπτιακό λαό. 

 

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

 

 

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.