X

Η Αίγυπτος ”μετρά τις πληγές” από το μακελειό (βίντεο)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος μετά το διπλό χτύπημα του ISIS. Ουρές Μουσουλμάνων στην αιμοδοσία για τους Χριστιανούς. Ταξιδιωτική οδηγία από Ισραήλ.

Ant1news

Τις «πληγές» της μετρά η Αίγυπτος μετά το χθεσινό διπλό χτύπημα του ISIS που στοίχισε τις ζωές δεκάδων ανθρώπων, ενώ άφησε πίσω του δεκάδες ακόμα τραυματισμένους.

Η Αίγυπτος, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αλ Σίσι, τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το επόμενο τρίμηνο. Ο Στρατός βγήκε στους δρόμους, ενώ το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος προειδοποιεί με νέες επιθέσεις.

Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν για το χθεσινό εορτασμό της Κυριακής των Βαΐων περιμετρικά των χριστιανικών εκκλησιών της Αιγύπτου, οι δύο καμικάζι κατάφεραν να προσεγγίζουν τις δύο εκκλησίες των Κοπτών και να πυροδοτήσουν τα γιλέκα με τα εκρηκτικά που φορούσαν. Τόσο στην Αλεξάνδρεια, όσο και στην Τάντρα, το αποτέλεσμα ήταν αιματηρό, παρά το ότι στη δεύτερη περίπτωση ένας ήρωας αστυνομικός απέτρεψε τον δράστη να μπει στην εκκλησία και η έκρηξη έγινε στον προαύλιο χώρο της.

Η κίνηση του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι να δώσει εντολή για ανάπτυξη στρατευμάτων στα καίρια σημεία της χώρας έχει προκαλέσει εντύπωση, καθώς πρόκειται για σπάνια από μέρους του κίνηση.

Να σημειωθεί ότι, στα τέλη του μήνα είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο. Ο Ποντίφικας καταδίκασε τη χθεσινή επίθεση, ωστόσο, δεν έχει ειπωθεί κάτι για την επικείμενη επίσκεψή του.

Ουρές Μουσουλμάνων για να δώσουν αίμα για τους Χριστιανούς τραυματίες

 

Άνδρες και γυναίκες της Τάντα έσπευσαν χθες στο τζαμί της περιοχής τους να δώσουν αίμα για τους τραυματίες της αιματηρής επίθεσης, στην αιμοδοσία που διοργανώθηκε αμέσως μετά το μακελειό.

 

Οι κάτοικοι της Τάντα ενημερώθηκαν από τα μεγάφωνα των τζαμιών που χρησιμοποιούνται για την προσευχή. Από εκεί έγινε το κάλεσμα για αιμοδοσία για τους τραυματίες, τη στιγμή που τα νοσοκομεία είχαν ξεμείνει από αίμα.

 

Λίγες ώρες αργότερα, δεκάδες φιάλες αίματος Μουσουλμάνων, είχαν γεμίσει τις τράπεζες αίματος του νοσοκομείου της περιοχής, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες του μακελειού.

 

Βαρύ το πένθος για τα θύματα

 

Πλήθος κόσμου γέμισε λίγες ώρες μετά την επίθεση στην Τάντα τις εκκλησίες των Κοπτών.

Αυτήν τη φορά όμως δεν ήταν για τον εορτασμό των Βαΐων, αλλά για τις κηδείες των θυμάτων του ISIS.

Ο σπαραγμός ήταν έκδηλος και παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ο κόσμος τις κατέκλυσε για να πει το τελευταίο αντίο στους εκλιπόντες.

Ταξιδιωτική οδηγία για τους Ισραηλινούς

Τα μέτρα ασφαλείας όμως μετά το μακελειό επεκτάθηκαν κι έξω από τα σύνορα της Αιγύπτου, αφού το Ισραήλ προχώρησε σε πρωτοφανή για τα δεδομένα κίνηση, απαγορεύοντας στους πολίτες του να μεταβούν στο όρος Σινά, όπου συνηθίζουν να πηγαίνουν.

Όπως ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, πύραυλος προερχόμενος από το Σινά έπληξε το νότιο Ισραήλ.

Η απαγόρευση έχει ισχύ μέχρι τις 18 Απριλίου, οπότε και τελειώνουν οι πασχαλινές διακοπές για τους Εβραίους. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού οι Ισραηλινοί που βρίσκονται ήδη στο Σινά, καλούνται να επιστρέψουν στη χώρα τους.  

Η περιοχή του Σινά, αποτελεί συχνά θέατρο συγκρούσεων, καθώς υποστηρικτές του εκδιωχθέντα Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, πραγματοποιούν επιθέσεις προς το γειτονικό Ισραήλ.