X

Ιστορική αλλαγή στάσης στο παλαιστινιακό από τη Χαμάς

Η Χαμάς δηλώνει ότι αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967! Τι αναφέρει το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ant1news

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς άλλαξε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το πολιτικό του πρόγραμμα, αποδεχόμενο συγκεκριμένα ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 και εμμένοντας στον "πολιτικό" και όχι θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσής του με το Ισραήλ.

Στο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα η Χαμάς εκτιμά ότι "η ίδρυση ενός εντελώς κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, (...) είναι μια μορφή εθνικής συναίνεσης".

Το εν λόγω έγγραφο, γραμμένο στα αραβικά και στα αγγλικά, προστέθηκε στο καταστατικό που συνέταξε το 1988 η Χαμάς.

«Δεν θέλουμε να προδώσουμε τις αρχές μας, όμως θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί. Ελπίζουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή στάσης των ευρωπαϊκών κρατών απέναντί μας», είπε ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, παρουσιάζοντας το νέο έγγραφο.

«Η Χαμάς προσπαθεί να ξεγελάσει τον κόσμο, αλλά δεν θα τα καταφέρει», "απάντησε" ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπεντζαμιν Νετανιάχου και πρόσθεσε πως «η αληθινή Χαμάς σκάβει μεγάλα τούνελ μέσα από τα οποία εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών πολιτών».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια προσέγγισης των δυτικών χωρών, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική λόγω της στάσης της απέναντι στο Ισραήλ.