X

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας προκαλεί ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας

Ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την αποστολή όπλων στο YPG, που η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK. “Μέτωπο” και με το Ισραήλ άνοιξε ο Ερντογάν.

Ant1news

Αψηφώντας τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε το “πράσινο φως” για την αποστολή όπλων στους Κούρδους μαχητές του YPG στη Συρία.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την αποστολή οπλισμού ώστε να βοηθήσει τους Κούρδους μαχητές στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Ράκκα, η οποία αποτελεί προπύργιο του “Ισλαμικού Κράτους”.

Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, πόσο σύντομα θα γίνει η αποστολή του στρατιωτικού υλικού προς το YPG, που θεωρείται από την Άγκυρα παρακλάδι του PKK, το οποίο ευθύνεται για πολύνεκρες επιθέσεις στο έδαφος της Τουρκίας.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «αναγκαία για τη διασφάλιση μίας καθοριστικής νίκης». «Γνωρίζουμε τις ανησυχίες από την πλευρά της συμμάχου (στο ΝΑΤΟ) Τουρκίας», ανέφερει η Ντάνα Γουάιτ, που συνοδεύει τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, στη Λιθουανία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να αποτρέψουν επιπρόσθετους κινδύνους ασφαλείας και να προστατεύσουν τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ».

 

“Μέτωπο” με το Ισραήλ άνοιξε ο Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε “πυρά” κατά του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας ρατσιστική την πολιτική του απέναντι στους Παλαιστινίους και διερωτήθηκε «ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των σημερινών πράξεων της ισραηλινής διοίκησης και των ρατσιστικών και μεροληπτικών πολιτικών που εφάρμοσε απέναντι στους μαύρους η Αμερική στο παρελθόν και νωρίτερα η Νότια Αφρική;».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Ιερουσαλήμ είναι υπό κατοχή και εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα της περιοχής χωρίς τη λύση του Παλαιστινιακού.

Άμεση ήταν η απάντηση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών: «Εκείνοι που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια τους τη χώρα, δεν μπορούν να κάνουν κήρυγμα στη μόνη αληθινή δημοκρατία στην περιοχή. Το Ισραήλ προστατεύει τις ελευθερίες και των Εβραίων, και των Μουσουλμάνων, και των Χριστιανών και θα συνεχίσει να το κάνει παρά τις αβάσιμες συκοφαντίες που εκτοξεύτηκαν».