X

Συρία: Μαραθώνιο ειρήνης έτρεξαν οι κάτοικοι της Χομς (βίντεο)

Την απελευθέρωσή τους γιόρτασαν οι κάτοικοι της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

Ant1news

Μαραθώνιο για την απελευθέρωση της πόλης Χομς από τους αντάρτες έτρεξαν οι κάτοικοί της, το περασμένο Σάββατο.

Ο αγώνας δεν ήταν διαγωνιστικός. Κανένας δεν κράτησε σκορ στην ταχύτητα ούτε βγήκε νικητής. Ο αγώνας ήταν μία γιορτή στην οποία συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι της Χομς, για την απελεύθερωσή τους. Στον τερματισμό υπήρχαν λουλούδια, μπαλόνια και μουσική.  

Το ότι δεν υπήρχε έπαθλο, πάντως, δεν εμπόδισε τους κατοίκους της πόλης να πάρουν μέρος στον αγώνα, που είχε το χαρακτήρα γιορτής, αφού σημαίνει το τέλος – προσωρινό ή μόνιμο- των σκληρών μαχών.

Η Χομς είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, η οποία πριν από τον πόλεμο ήταν σημαντικό βιομηχανικό της κέντρο. Είναι επίσης η πόλη από όπου ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις.

Το καθεστώς Άσαντ είχε συνάψει συμφωνία με τους αντάρτες το 2015 και μετά από 18 μήνες η πόλη παραδόθηκε τελικά στους κατοίκους της, το περασμένο Σάββατο.

Ένας από τους διοργανωτές, πάντως, είπε ότι πέραν της γιορτής, ο μαραθώνιος είχε ρόλο να υπενθυμίσει στους κατοίκους της το πόσο δύσκολα κατακτήθηκε η ειρήνη.

«Οι μάχες ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα η Χομς είναι ένα ασφαλές μέρος, αφού η ειρήνη και η σταθερότητα αντικατέστησαν τις μάχες. Θέλουμε να δείξουμε ότι ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά στην Χομς. Ελπίζω επίσης ο κόσμος να χαρεί την ειρήνη και να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα», είπε σχετικά ο διοργανωτής.