X

Διεθνείς αναταράξεις από την κρίση στο Κατάρ

Γεωπολιτικοί τριγμοί με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή. Οι επιπτώσεις της διπλωματικής απομόνωσης του εμιράτου. Σε ρόλο “πυροσβέστη” ο Ερντογάν.

Ant1news

Σεισμός έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή εξαιτίας της μεγαλύτερης διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει εδώ και πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότερες χώρες του αραβικού κόσμου έβαλαν στην “απομόνωση” το Κατάρ, με την αιτιολογία ότι στηρίζει την τρομοκρατία και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των γειτονικών του χωρών.

Τον “χορό” στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ, ξεκίνησαν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Τη σκυτάλη πήραν το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη και οι Μαλδίβες, κατηγορώντας την Ντόχα ότι προσφέρει άσυλο σε τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο ISIS.

Η αφορμή που εξόργισε τους γείτονες του Κατάρ

Το Κατάρ πλήρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής του οικογένειας, οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ όπου είχαν πάει για κυνήγι. Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δραματική απόφαση χωρών του Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ντόχα.

 

Μέλη οργανώσεων στην περιοχή και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι η Ντόχα κατέβαλε αυτά τα χρήματα για να απελευθερωθούν 26 μέλη μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο Ιράκ και άλλα 50 άτομα που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε δύο από τις κυριότερες δυνάμεις που περιλαμβάνονται στις “μαύρες λίστες” της Μέσης Ανατολής: ένα παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας.

Η συμφωνία αυτή έγινε τον Απρίλιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γείτονες του Κατάρ για τον ρόλο του εμιράτου στην περιοχή.

Διπλωματικός πυρετός για την εξεύρεση λύσης

Απομονωμένο διπλωματικά, το Κατάρ απηύθυνε έκκληση για διάλογο, υπολογίζοντας στη μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα. Ο ηγέτης του εμιράτου, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι είχε για τον σκοπό αυτό τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του, ο οποίος μεταβαίνει στο Ριάντ για σειρά επαφών.

 

Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον εμίρη του Κατάρ, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον εμίρη του Κουβέιτ, και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής απομόνωσης του Κατάρ, με μήνυμά του στο twitter. «Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή, δήλωσα ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρχει χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας. Οι ηγέτες "έδειξαν" το Κατάρ - δείτε!», έγραψε ο Τραμπ.

 

Οι επιπτώσεις της κρίσης

Νευρικότητα επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές, μετά από τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η διπλωματική ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών χωρών θα υπονομεύσει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου.

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπλόκαραν τις εξαγωγές αλουμινίου του Κατάρ, ενώ η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα γραφεία, του -συμφερόντων Κατάρ- τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στη χώρα και ακύρωσε την άδεια της Qatar Airways.

Η Qatar Airways, που εξυπηρετεί εννέα πόλεις στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα ότι ανέστειλε επ’ αόριστον όλες τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο.

 

Τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας σταματούν τις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά ιδρύματα του Κατάρ.

Εφόσον πληγεί ο κατασκευαστικός κλάδος, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στις εργασίες για το Μουντιάλ του 2022 και ήδη η FIFA βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις αρχές του εμιράτου.

 

Σκηνές… Βενεζουέλας στο εμιράτο της χλιδής

Στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, οι κάτοικοι σπεύδουν, σε κατάσταση πανικού, στα σούπερ μάρκετ, για να προμηθευτούν τρόφιμα. Όπως μεταδίδει στο ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο, το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια, θυμίζοντας σκηνές από τη Βενεζουέλα.

 

Το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές για να προμηθεύεται διατροφικά προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Κόλπου.