X

Διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη

Ένοπλοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο. Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Επίθεση καμικάζι αυτοκτονίας στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Εξουδετερώθηκαν οι δράστες.

Ant1news

Λήξη συναγερμού στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, μετά τις δυο επιθέσεις που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών σε κεντρικά σημεία της πόλης με υψηλό συμβολισμό.

Αρχικά, τρεις ένοπλοι εισέβαλλαν στο κοινοβούλιο δυο από αυτούς με καλάσνικοφ και ένας με περίστροφο πυροβολώντας αδιακρίτως κατά των ειδικών φρουρών, αλλά και όσων βρίσκονταν μέσα στο κοινοβούλιο.

Ακολούθησαν πραγματικές μάχες μέσα στους διαδρόμους του κοινοβουλίου και μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 12 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. 

Σύμφωνα με το Reuters υπήρξε και παράλληλη υπόθεση ομηρίας 4 ατόμων στον πάνω όροφο του κοινοβουλίου.

Σε φωτογραφία που δημοσίευσε ιρανικό Μέσο φαίνεται ένα παιδί να κρέμεται από το παράθυρο, καθώς κόσμος συγκεντρωμένος από κάτω το πιάνει για να το διασώσει.

 

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ένας εκ των εισβολέων πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε και ανατινάχτηκε, ενώ σύμφωνα με άλλα μέσα η έκρηξη που ακούστηκε εντός του κοινοβουλίου μπορεί να προήλθε από τις χειροβομβίδες που χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις κατά των εισβολέων.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες που δίνουν τα ιρανικά μέσα είναι ελάχιστες και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες, με κάποια από αυτά να λένε ότι ο εισβολέας που ανατινάχτηκε ήταν γυναίκα, ενώ άλλα αναφέρουν ότι οι δράστες ήταν ντυμένοι γυναίκες. 

Όπως και να έχει, σύμφωνα με την ενημέρωση των ιρανικών Αρχών, οι τέσσερις δράστες εξουδετερώθηκαν.

 

 

Επίθεση και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί

Με διαφορά λίγων λεπτών ακολούθησε ακόμη μια επίθεση, αυτή τη φορά στο μαυσωλείο που είναι αφιερωμένο στον Αγιατολάχ Χομεϊνί, στο νότιο τμήμα της πόλης.

Τέσσερεις ένοπλοι εισέβαλλαν στο μαυσωλείο που λειτουργεί και ως τζαμί και δυο αυτούς πυροδότησαν τα γιλέκα με εκρηκτικά που φορούσαν.

Οι πληροφορίες για την συγκεκριμένη επίθεση δίνονται με το σταγονόμετρο κι εκτός από τον καμικάζι αυτοκτονίας που έχασε τη ζωή του ενώ έχουν αναφερθεί 13 τραυματίες.

 

 

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλείσει κι ένας σταθμός του μετρό κοντά στην περιοχή του μαυσωλείου που σημειώθηκε η επίθεση, αλλά η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το ISIS.

Η κατάσταση στην Τεχεράνη είναι έκρυθμη, καθώς ακόμα και πριν τις επιθέσεις υπήρχε μεγάλη ένταση λόγω των γεγονότων που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο με τον αποκλεισμό του Κατάρ από άλλα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου.

Την αλληλεγγύη του στον λαό του Ιράν, εξέφρασε μέσω Twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

 

Στα βίντεο, ένα εκ των οποίων δόθηκε στην δημοσιότητα απο το πρακτορείο Amaq, έχουν καταγραφεί στιγμιότυπα απο την στιγμή της επίθεσης: