X

Ρώσους χάκερς “βλέπουν” Αμερικανοί πίσω από την κρίση με το Κατάρ

Διαψεύδει κατηγορηματικά το Κρεμλίνο. Πως η διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ μπορεί να ευθύνεται για την κρίση.

Ant1news

Οι υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι Ρώσοι χάκερς παραβίασαν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ (QNA), διαδίδοντας ηλεκτρονικά ψευδείς ειδήσεις οι οποίες συντέλεσαν στην κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ του εμιράτου και των γειτονικών χωρών του Κόλπου, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αφήνουν να εννοηθεί ότι Ρώσοι χάκερς βρίσκονται πίσω από την ηλεκτρονική επίθεση, η οποία αναφέρθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ πριν από δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα το QNA μετέδωσε “δηλώσεις” του Εμίρη για “ένταση” στις σχέσεις με την Κυβέρνηση Τραμπ και προειδοποίηση κατά της εχθρικής στάσης απέναντι στο Ιράν, το οποίο αποκάλεσε “Ισλαμική δύναμη”. «Δεν είναι σοφή κίνηση η υιοθέτηση εχθρικής στάσης απέναντι στο Ιράν», φέρεται να δήλωσε ο εμίρης Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι, μία άποψη ξεκάθαρα αντίθετη με τις προσπάθειες των χωρών του Κόλπου να περιορίσει την επιρροή της Τεχεράνης στην Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο.

 

Επίσης, στην ανάρτηση του πρακτορείου ειδήσεων QNA, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε, ο εμίρης του φέρεται να χαρακτήρισε “καλές” της σχέσεις του Κατάρ με το Ισραήλ, ενώ ανέφερε πως η Χαμάς είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού.

 

Η νέα καταγγελία για την εμπλοκή Ρώσων χάκερς σε μία υπόθεση που προκαλεί ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ενισχύει τις υποψίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των αρχών ασφαλείας σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας και την αξιοποίηση τακτικών κυβερνοπολέμου κατά συμμάχων των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο αρκέστηκε να σχολιάσει πως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι Ρώσοι χάκερς εμπλέκονται στην υπόθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.