X

Συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για εκεχειρία στη Συρία

Τι συμφώνησαν οι δύο μεγάλες δυνάμεις, με τη συμμετοχή της Ιορδανίας για το –άμεσο- μέλλον της Συρίας.

Ant1news

Από αύριο Κυριακή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας και Ιορδανίας, για την οποία ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι αποτελεί ένα «πρώτο βήμα» για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε πιο στιβαρές βάσεις.

«Είναι ένα πρώτο βήμα σε αυτό που οραματιζόμαστε να είναι μια περισσότερο σύνθετη και στιβαρή συμφωνία εκεχειρίας και αποκλιμάκωσης στην νοτιοδυτική Συρία. . . οπωσδήποτε περισσότερο σύνθετης από όσες έχουμε επιχειρήσει στο παρελθόν», τόνισε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σε περαιτέρω συζητήσεις θα αποφασιστούν κρίσιμες πτυχές της εκεχειρίας, όπως ο καθορισμός των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν για να ελέγχουν την επιβολή αυτής, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, επιβεβαίωσε την συμφωνία Ρωσίας–ΗΠΑ για μια κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία.

Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή 9 Ιουλίου, από τις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδας).