X

Πανηγυρισμοί για την απελευθέρωση της Μοσούλης (βίντεο)

Εικόνες σοκ: τραυματισμένο και αποστεωμένο παιδί κρυβόταν επί 20 μέρες σε υπόγειο. Η αντίδραση της ΕΕ για την ανακατάληψη της πόλης «κλειδί».

Ant1news

Για «καθοριστικό βήμα» στη μάχη «για την εξουδετέρωση του ελέγχου των τρομοκρατών» έκαναν λόγο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, σε κοινή τους δήλωση, αναφερόμενοι στην ανακατάληψη της Μοσούλης από τον ISIS.

Οι δύο αξιωματούχοι της Κομισιόν χαιρέτισαν το «θάρρος του λαού του Ιράκ, της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων» και απόδωσαν φόρο τιμής στους «στρατιώτες και τους αμάχους που θυσίασαν τη ζωή τους για την επίτευξη αυτής της νίκης».

Το Ιράκ κήρυξε χθες τη νίκη έναντι του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, μετά από εννέα μήνες μάχης.

 

Η πόλη αποτελεί σημείο «κλειδί», καθώς αποτελούσε την «πρωτεύουσα» του ISIS, καθώς από εκεί είχε κηρύξει την ίδρυση του χαλιφάτου ο ηγέτης της Αλ Μπαγκδάτι, ο οποίος ανακηρύχθηκε νεκρός από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Κυματίζει και πάλι η σημαία του Ιράκ στη Μοσούλη

Μέλη των ιρακινών δυνάμεων ύψωσαν χθες τη σημαία της χώρας τους στις όχθες του ποταμού Τίγρη, ενώ στρατιώτες χόρευαν κρατώντας τα όπλα τους στον αέρα και κυματίζοντας την ιρακινή σημαία.

 

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Αλ Αμπάντι μετέβη στη Μοσούλη την Κυριακή και συνεχάρη από κοντά τις ένοπλες δυνάμεις για την πολύμηνη μάχη που έδωσαν για την ανακατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές.

 

Ο Αλ Αμπάντι περιηγήθηκε στα ερείπια της πόλης, όπου σκοτώθηκαν χιλιάδες ιρακινοί, ενώ την εγκατέλειψαν σχεδόν ένα εκατομμύριο κάτοικοί της, προτού μεταβεί στο κυβερνητικό κτήριο, όπου είχε συνάντηση με τους τοπικούς άρχοντες.

 

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και η επανάκτησή της από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι πηδούσαν στον Τίγρη για να σωθούν χθες, αποτελεί σημαντικό βήμα για το διωγμό του ISIS από τη χώρα. Ιδιαίτερη αξία, μάλιστα, έχει το ότι παράλληλα γίνονται σημαντικά βήματα για το διωγμό τους από την Ράκα, τη βάση τους στη Συρία και το σημείο από το οποίο έχουν σχεδιαστεί πολλές από τις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τους τρομοκράτες σε άλλα σημεία του κόσμου, εκτός Μέσης Ανατολής.

Ερείπια η Μοσούλη

Η πόλη μετά από τόσα χρόνια υποδούλωσης έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές, με χαρακτηριστική το βομβαρδισμό του ιστορικού τζαμιού και του μιναρέ του.

Οι εικόνες που έρχονται από την Μοσούλη θυμίζουν εκείνες της Συρίας, με ισοπεδωμένα κτήρια από τους βομβαρδισμούς.

 

Όμως τα κτήρια δεν είναι τίποτα μπροστά στους ανθρώπους που παρέμειναν εγκλωβισμένοι από τον ISIS εκεί, οικογένειες και παιδιά στην πλειοψηφία τους.

 

Σε βίντεο που ήρθε από τη Μοσούλη φαίνεται ένα αγόρι, κάτω των 15 ετών, το οποίο παρέμεινε κρυμμένο σε υπόγειο, τραυματισμένο και αποστεωμένο να βγαίνει μαζί με τον πατέρα και τα αδέλφια του. Η εικόνα είναι σοκαριστική.