X

Επίσκεψη-αστραπή του Εμανουέλ Μακρόν στη Σαουδική Αραβία

Ολιγόωρη επίσκεψη στο Ριάντ πραγματοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Ant1news

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ολιγόωρη επίσκεψη στο Ριάντ, με βασικό σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Ο Μακρόν συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας, με τον οποίο συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και «τις προσπάθειές τους να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένου ενός συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, αντικείμενο των συζητήσεων ήταν κυρίως το Ιράν, η Υεμένη και για ο Λίβανος, ο Πρωθυπουργός του οποίου, Σάαντ αλ Χαρίρι, ανακοίνωσε το Σάββατο απροσδόκητα την παραίτησή του.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχει κλιμακωθεί σημαντικά. Στο επίκεντρο της νέας έντασης βρίσκεται η τύχη του Λιβάνου, αλλά και της εμπόλεμης Υεμένης. Η χώρα αυτή, η φτωχότερη της αραβικής χερσονήσου, είναι ήδη θέατρο της σοβαρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει εξάλλου να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία αυτή τέθηκε εν αμφιβόλω από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο προειδοποίησε ο Μακρόν ότι «το Ιράν θα εξελιχθεί σε μια νέα Βόρεια Κορέα, εάν οι ΗΠΑ προκαλέσουν τον εκτροχιασμό της συμφωνίας», σύμφωνα με συνέντευξη του Προέδρου της Γαλλίας στο περιοδικό Time.