X

Εκατόμβη νεκρών από το σεισμό σε Ιράκ και Ιράν (βίντεο)

Μεγάλος σε διάρκεια και ο σεισμός που ισοπέδωσε μεγάλες περιοχές, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Συγκλονίζουν τα βίντεο από τη στιγμή του σεισμού.

Ant1news

Τουλάχιστον 450 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2500 τραυματίστηκαν από το σεισμό των 7,3 ρίχτερ με επίκεντρο στην περιοχή των συνόρων του Ιράκ με το Ιράν

Ο αριθμός των νεκρών, πάντως, αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, δεδομένης της καταστροφής.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 25 χιλιομέτρων και σε απόσταση περίπου τριάντα χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη Χαλάμπζα, σε μια ορεινή περιοχή στην ιρακινή επαρχία Σουλεϊμανίγια, ανέφερε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Η δόνηση καταγράφηκε στις 20:18, ώρα Ελλάδος και προκάλεσε περισσότερα θύματα στο Ιράν. Αισθητή έγινε και στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με τις Αρχές, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

 

 

Ο σεισμός έγινε αισθητός για περίπου είκοσι δευτερόλεπτα στη Βαγδάτη και για περισσότερο σε άλλες επαρχίες του Ιράκ.

Στην ιρανική πλευρά οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο είναι η Κασρ ι Σιρίν, στα σύνορα, και η Αζγκαλέχ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

«Εγκαθιστούμε τρεις καταυλισμούς» υποδοχής σεισμοπαθών στην περιοχή, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Κερμανσάχ.

 

 

Σύμφωνα με το IRNA, περίπου 30 συνεργεία με ειδικούς στις διασώσεις της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου στάλθηκαν κατεπειγόντως στο δυτικό Ιράν.

Ερωτηθείς σχετικά από την κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, σημείωσε ότι είναι «δύσκολο να σταλούν ομάδες διάσωσης σε (ορισμένα) χωριά διότι οι δρόμοι έχουν κοπεί (εξαιτίας) κατολισθήσεων» που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της IRIB, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα στις επαρχίες Κερμανσάχ και Ιλάμ, που επλήγησαν από τον σεισμό.

Στη Νταρμπανταχάν του Ιράκ και στην επαρχία Ιλάμ του Ιράν οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους προληπτικά.

Σε τμήματα και των δύο χωρών η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί εξαιτίας του ισχυρού σεισμού.