X

Ελπίδα ζωής από καφετέρια που ξανάνοιξε στο Χαλέπι (βίντεο)

Σημάδι κανονικότητας για το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Χαλέπι η επιστροφή καφετέριας στην παλιά πόλη.

Ant1news

Η ζωή στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Χαλέπι «παλεύει» να επιστρέψει στην κανονικότητα, μετά την απελευθέρωσή του και τη μερική επιστροφή των κατοίκων του.

Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της πόλης συνεχίζονται, ενώ το εμπόριο επιστρέφει αργά και σταδιακά στον τόπο που κάποτε ήταν η πηγή του.

Ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα προσπάθειας της επιστροφής της κανονικότητας είναι ένα από τα καφέ της πόλης, το οποίο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, επιτρέποντας στους κατοίκους του Χαλεπίου να απολαύσουν έναν καφέ ή ένα τσάι.

Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας είναι περήφανος για το μαγαζί του. Όχι μόνο επειδή κατάφερε να το ανοίξει και πάλι, μετά από τις καταστροφές, αλλά επειδή το έχει επισκεφτεί ο ίδιος ο Άσαντ, τον οποίον υποστηρίζει.

Το Χαλέπι, άλλοτε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Συρίας, ισοπεδώθηκε από τις μάχες μεταξύ των στρατευμάτων του καθεστώτος Άσαντ και των ανταρτών. Ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή του, οι τοπικές Αρχές τοποθέτησαν έναν πίνακα στον οποίον έχουν γράψει: Πιστεύετε στο Χαλέπι. Σκοπός τους είναι να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στο μέλλον τους οι κάτοικοι που τόλμησαν να επιστρέψουν.

Με αυτό το σκεπτικό άνοιξε και πάλι το καφέ του. Στην αρχή ήταν λιγοστοί οι πελάτες του, όμως στη συνέχεια η επιχείρηση ανέκαμψε και ο κόσμος επέστρεψε.

«Όταν απελευθερώθηκε το Χαλέπι, σκέφτηκα ότι πρέπει να ανοίξω και πάλι την επιχείρησή μου. Στην αρχή δεν ήταν ικανοποιητικά, λόγω έλλειψης προμηθειών. Τα πράγματα, ωστόσο άρχισαν να βελτιώνονται λίγο αργότερα» δήλωσε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας.

Το μαγαζί δεν είναι όσο εντυπωσιακό ήταν πριν από τον πόλεμο και πλέον σερβίρει πολύ απλά πιάτα, καφέ και τσάι. Όμως οι Σύροι που για χρόνια ήταν αποκλεισμένοι, λόγων των σφοδρών μαχών, μπορούν να απολαύσουν την ηρεμία τους εκεί, αναπολώντας το όμορφο παρελθόν και οραματιζόμενοι το μέλλον τους.

«Το καφέ επανενώνει φίλους και συγγενείς. Ελπίζουμε ότι η ζωή στην παλιά πόλη θα επιστρέψει», δήλωσε ένας από τους θαμώνες του.