X

Ξέσπασμα οργής των Παλαιστινίων μετά την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ (βίντεο)

Βίαιες συγκρούσεις Παλαιστινίων με Ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς στα παλαιστινιακά εδάφη. Νέα ιντιφάντα από τη Χαμάς.

Ant1news

Άνοιξε “τον Ασκό του Αιόλου” στη Μέση Ανατολή η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί η Γάζα και οι Δυτική όχθη όπου Παλαιστίνιοι συγκρούονται με Ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς. Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, έχουν, ήδη,  τραυματιστεί τουλάχιστον 31 άτομα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετωπίζουν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα τους πολυπληθείς διαδηλωτές σε Ραμάλα, Τουλ Κραμ και Ναμπλούς, αλλά και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

 

 

 

Οι διαδηλωτές καίνε φωτογραφίες και ομοιώματα του Αμερικανού προέδρου, φωνάζοντας   συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Παλαιστινίων» και «Θάνατος στην Αμερική! Θάνατος στον Τραμπ!». Ο ισραηλινός στρατός ενισχύει, ήδη, με νέες δυνάμεις τα στρατεύματά του στη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν, εξάλλου, ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας αλλά δεν πέρασαν στο έδαφος του Ισραήλ.

 


Σε ιντιφάντα καλεί η Χαμάς

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, κάλεσε τους Παλαιστίνιους σε νέα ιντιφάντα εναντίον του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου «επιθετική ενέργεια ενάντια στον λαό μας και πόλεμο εις βάρος των ιερών και των οσίων μας».

Όπως είπε, ο ξεσηκωμός θα πρέπει να αρχίσει αύριο Παρασκευή, την ιερή ημέρα των μουσουλμάνων, και «ο ξεσηκωμός θα συνεχιστεί μέχρι ο Τραμπ και οι κατοχική δύναμη να μετανιώσουν γι' αυτή την απόφαση».

 «Έχουμε δώσει οδηγίες σε όλα τα μέλη της Χαμάς και σε όλες τις πτέρυγές της να είναι πλήρως έτοιμες για οποιεσδήποτε νέες οδηγίες ή εντολές που μπορεί να δοθούν για να αντιμετωπιστεί αυτός ο στρατηγικός κίνδυνος που απειλεί την Ιερουσαλήμ και απειλεί την Παλαιστίνη», δήλωσε ο Χανίγε. Πρόσθεσε πως «Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αραβική και μουσουλμανική και είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, όλης της Παλαιστίνης»,.

  

Επίσης, κάλεσε τον υποστηριζόμενο από τη Δύση Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και τους Άραβες να μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς έχει ήδη πάει στο Αμμάν της Ιορδανίας για να συναντήσει τον βασιλιά Αμπντάλα, ώστε να συντονίσουν τη δράση τους μετά την απόφαση Τραμπ.

Οργή στον αραβικό κόσμο

Οι ηγέτες των κρατών της Μέσης Ανατολής έχουν ήδη καταδικάσει την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσει οργή και ανεξέλεγκτες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή. Ακόμη και η στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, μίλησε για «αδικαιολόγητη και ανεύθυνη απόφαση».

Ο βασιλιάς Σαλμάν επισήμανε τις επικίνδυνες συνέπειες της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε τη Μέση Ανατολή σε «ένα δαχτυλίδι φωτιάς». «Η Ιερουσαλήμ είναι έδρα τριών θρησκειών. Μόνο οι ΗΠΑ την αναγνώρισαν ως πρωτεύουσα ενός κράτους», είπε ο Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε, πάντως, ότι «η Σύνοδος των Αραβικών Κρατών θα αποφανθεί επί του θέματος της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ».