X

Αιματηρές συγκρούσεις Παλαιστινίων με Ισραηλινούς στρατιώτες (βίντεο)

Η Χαμάς κήρυξε την Παρασκευή “Ημέρα Οργής” για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ant1news

Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η Χαμάς είχε κηρύξει την Παρασκευή “Ημέρα Οργής”, καλώντας τους Παλαιστινίους να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στην πρόκληση Τραμπ.

Αμέσως μετά το τέλος της προσευχής, ξέσπασαν τα πρώτα επεισόδια, όπως μεταδίδει ο Independent, με τις σοβαρότερες ταραχές να σημειώνονται σε Χεβρώνα, Βηθλεέμ και Ραμάλα. Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές με Ισραηλινούς αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Στη λωρίδα της Γάζας καταγράφηκαν και ο πρώτος νεκρός απο ισραηλινά πυρα. Ο Μαχμούντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, σκοτώθηκε ανατολικά του Χαν Γιούνες, κοντά στον φράχτη ασφαλείας που κλείνει ερμητικά τα σύνορα του Ισραήλ με τη λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας που ανακοίνωσε πως άλλος ένας Παλαιστίνιος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Εν τω μεταξυ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ είπε, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera σήμερα, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν προτίθενται να συνομιλήσουν με τις ΗΠΑ έως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναιρέσει την απόφασή του. Ο Ερεκάτ επισήμανε επίσης ότι η παλαιστινιακή ηγεσία εξετάζει όλες τις επιλογές για τον τρόπο που θα απαντήσει στις ανακοινώσεις Τραμπ, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα

 

 

Διαδηλώσεις για την Ιερουσαλήμ σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο, αποδοκιμάζοντας την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να βάλει “φωτιά” στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Όπως μεταδίδει, η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, χιλιάδες Τούρκοι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.