X

Στα “χαρακώματα” Νετανιάχου και Ερντογάν

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, με αφορμή τη “βόμβα” Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Ant1news

«Όσο πιο σύντομα αντιληφθούν οι Παλαιστίνιοι την πραγματικότητα ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, τόσο πιο σύντομα θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή», διεμήνυσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από το Παρίσι όπου βρίσκεται, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρότεινα στον κ. Αμπάς (τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής), να καθίσουμε και να διαπραγματευθούμε την ειρήνη, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερο», υποστήριξε ο Νετανιάχου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί “κράτους-τρομοκράτη”, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα δεχτεί μαθήματα από εκείνον που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά, στηρίζει το Ιράν και τους “τρομοκράτες” στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε "θαρραλέες χειρονομίες" προς τους Παλαιστίνιους ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Παράλληλα όμως καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο «τις επιθέσεις κάθε μορφής εναντίον του Ισραήλ».

 

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι ανέφερε στον Νετανιάχου ότι διαφωνεί με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Επέμεινε ότι η διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα πρέπει να επιλυθεί μέσω μιας διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στη λύση των δύο κρατών.

Τουρκία: Κράτος “τρομοκράτης” το Ισραήλ

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στην ομιλία του στο 6ο τακτικό συνέδριο του κόμματός του στη Σεβάστεια, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος “τρομοκράτης” και πως η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, είναι άκυρη.

 

«Η Ιερουσαλήμ είναι το φως των ματιών μας, δεν θα εγκαταλείψουμε την Ιερουσαλήμ στο έλεος μιας χώρας που είναι δολοφόνος παιδιών. Ούτε θα την αφήσουμε στο έλεος ενός κράτους που δεν έχει οποιαδήποτε άλλη αξία πέρα από την εισβολή και τη λεηλασία. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας εντός του δικαίου και της δημοκρατίας», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Στις χώρες που είναι δήθεν το λίκνο της προηγμένης δημοκρατίας, δυστυχώς τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες δολοφονούνται αδίστακτα. Θέλουν από μας να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτό, να πάμε στη γωνιά μας, να υποκύψουμε στην αδικία, να συναινέσουμε στην τυραννία που έχουν οικοδομήσει πάνω στο αίμα παιδιών και να επιλέξουμε να παραδοθούμε καταπατώντας τις αξίες μας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.