X

Αιματηρή εξέγερση στο Ιράν (βίντεο)

Τουλάχιστον τρεις νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Συγκεντρώσεις Ιρανών αντιφρονούντων σε Παρίσι και Βερολίνο.

Ant1news

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντορούντ, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, όπως μεταδίδει το Al Arabiya.

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των social media δείχνουν διαδηλωτές να μεταφέρουν τραυματίες στην πόλη Ντορούντ, όπου νωρίτερα οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα κατά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει εικόνες χάους και στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από το 2009 που οργανώνονται τέτοιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε τόσες πολλές πόλεις του Ιράν.

Συγκεντρώσεις Ιρανών αντιφρονούντων σε Παρίσι και Βερολίνο

Δεκάδες Ιρανοί αντιφρονούντες βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και του Βερολίνου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες τους που διαμαρτύρονται τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν για τη διαφθορά και τον πληθωρισμό.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 40 Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία του Ιράν, ζητώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η “ανάμιξη” της Τεχεράνης στη Συρία και τον Λίβανο. «Εγκαταλείψτε τη Συρία, σταματήστε τις παρεμβάσεις στον Λίβανο ή τη Γάζα, πρέπει να ασχοληθούμε με εμάς» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αφσίν Αλαβί, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης (CNRI) που εδρεύει στο Παρίσι.

 

Το CNRI είναι ένας πολιτικός συνασπισμός ιρανικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Η γνωστότερη από αυτές είναι οι “Μουτζαχεντίν του Λαού”, που χαρακτηριζόταν “τρομοκρατική οργάνωση” μέχρι το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι το 2012 από τις ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Πρεσβεία του Ιράν, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί στη χώρα.