X

Ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη Συρία

Τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν το Αφρίν. «Νόμιμη» και «στη βάση του διεθνούς δικαίου», χαρακτηρίζουν την επέμβαση οι Τούρκοι. Στον ΟΗΕ καταφεύγει η Ρωσία.

Ant1news

Με τον κωδικό «Κλάδος Ελαίας» η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν της Συρίας σήμερα το απόγευμα και επισήμως.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, το τουρκικό πυροβολικό σφυροκοπά αυτή την ώρα στόχους των Κούρδων της Συρίας στο Αφρίν.

Τουλάχιστον 15 βολές εκτοξεύτηκαν από τις στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Καπνός υψώνεται από πολλά σημεία έξω από το Αφρίν, ενώ τουρκικά μαχητικά, που απογειώθηκαν από τη βάση στο Ντιγιάρμπακιρ, βομβαρδίζουν την περιοχή.

Επίσης, ένα μέρος των μονάδων που ανήκουν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, άρχισαν να εισέρχονται σε μέρη, τα οποία έχει καταβάλει η PYD (Κούρδοι της Συρίας).

 

Από τα σύνορα με την Συρία, στο Κιλίς, είναι ορατοί οι βομβαρδισμοί στο Αφρίν και πολλοί Τούρκοι πολίτες έχουν σπεύσει για να παρακολουθήσουν τις επιθέσεις.

Όπως μεταδίδεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι τουρκικές δυνάμεις μέχρι στιγμής δεν έχουν συναντήσει οποιαδήποτε αντίσταση, ενώ αναφέρουν ότι η επιχείρηση μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρεις μήνες.

«Νόμιμη» και «στη βάση του διεθνούς δικαίου» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, την έναρξη.

Ο Τούρκος υπουργός μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύωσης ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης αναφέροντας ότι πραγματοποιείται στο πλαίσιο του δικαιώματος για νόμιμη άμυνα που πηγάζει από το άρθρο 51 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Το έναυσμα έδωσε ουσιαστικά λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του στην Κιουτάχεια είπε ότι η επιχείρηση στο Αφρίν ξεκίνησε και θα συνεχιστεί και στη Μουμπίτς της Συρίας.

Ο Χεβί Μουσταφά, υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής διοίκησης που κυβερνά το Αφρίν, είπε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες.

Η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν, δήλωσε ένας Ρώσος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, στο πρακτορείο RIA.

"Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια", είπε ο Φραντς Κλίντσεβιτς.