X

Νεκροί άμαχοι από τις τουρκικές επιδρομές στην Συρία

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Αντίποινα από την Συρία.

Ant1news

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν στο βορειοανατολική Συρία είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου των Κούρδων πολιτοφυλάκων, που ελέγχουν την επαρχία.

«Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένα παιδί, όπως επίσης δύο γυναίκες μαχήτριες, των κουρδικών μονάδων γυναικών, και ένας μαχητής» δήλωσε ο Μπιρούσκ Χασάκε, ο εκπρόσωπος τύπου των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν.

Στις επιδρομές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13 άμαχοι, σύμφωνα με τον ίδιο. 

Ωστόσο, νωρίς την Κυριακή εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες από τη συριακή επικράτεια με στόχο την τουρκική μεθοριακή επαρχία Κιλίς, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ανθρώπου, ώρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στην επαρχία της Συρίας Αφρίν. 

 

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλέστηκε τον τοπικό κυβερνήτη, οι ρουκέτες έπληξαν αρκετές τοποθεσίες στην πόλη, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, και κατέστρεψαν κάποια κτίρια στην περιοχή.

Η τοπική αστυνομία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, προσθέτει το δημοσίευμα.

Πέντε χιλιόμετρα εντός της Συρίας οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις

Ωστόσο, τα τουρκικά τανκς, οι ειδικές δυνάμεις και το πεζικό από σήμερα το πρωί βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα εντός της Συρίας. Οι μάχες με το YPG (Κούρδους της Συρίας) ξεκίνησαν, ενώ οι πυροβολισμοί και οι κανονιοβολισμοί ακούγονται μέχρι την Τουρκία. Μία από τις μάχες είναι σε εξέλιξη βορείως του Ρεϊχανλί στο χωριό Χαμάμ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Κλάδος Ελαίας’ του τουρκικού στρατού, που ξεκίνησε χθες στις 17.00 το απόγευμα με στόχο την κατάληψη του Αφρίν, θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων εντός της Συρίας. Σύμφωνα με το Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Αφρίν και γύρω από αυτό “υπάρχουν περίπου 8 με 10 χιλιάδες τρομοκράτες του YPG”.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του YPG (η στρατιωτική πτέρυγα των Κούρδων της Συρίας PYD), που μίλησε στο ‘Σπούτνικ’, έχουν γίνει πάνω από 100 βομβαρδισμοί από τουρκικά μαχητικά. Υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν έκανε λόγο για νεκρούς ακόμη.

 

 Ο Γιλντιρίμ  ενημέρωσε την αντιπολίτευση

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάλεσε στο πρωθυπουργικό μέγαρο τον ηγέτη του Εθνικιστικού Κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και τον ενημέρωσε για την επιχείρηση στο Αφρίν.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τηλεφώνησε επίσης στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που βρίσκεται στην Γερμανία, για να τον ενημερώσει.

«Ο Αλλάχ να βοηθήσει τους στρατιώτες μας που μάχονται στο Αφρίν», προσευχήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε στους Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και  Ντεβλέτ Μπαχτσελί ότι πρόκειται για μία επιχείρηση που επιδιώκει να φέρει ειρήνη, γαλήνη και ευημερία.

Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία επιδίδεται και σε έναν αγώνα ενημέρωσης όλων των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία καθώς και των ξένων δημοσιογράφων, προκειμένου να εξηγήσει τη νομιμότητα της επιχείρησης και ότι αποτελεί νόμιμη άμυνα της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

 

Ο βοηθός του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, ενημερώνει τους πρέσβεις των χωρών που γειτονεύουν με τη Συρία, όπως του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας.

Χθες το βράδυ, είχαν κληθεί στο ΥΠΕΞ για ενημέρωση οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Διακοίνωση επιδόθηκε και στη διπλωματική αποστολή της Συρίας, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την Επιχείρηση ‘Κλάδος Ελαίας’.

Παράλληλα, ξένοι δημοσιογράφοι/ανταποκριτές κλήθηκαν στο λεγόμενο δεύτερο «παλάτι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερωθούν από τον αντιπρόεδρο και εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο τουρκικός τύπος προσπαθεί να εξηγήσει τι σημαίνει "Κλάδος Ελαίας"

Ο τουρκικός τύπος σήμερα προσπαθεί να εξηγήσει το όνομα που έδωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην επιχείρηση που διεξάγει στο Αφρίν, στο έδαφος της Συρίας, καθώς είναι μία έκφραση και έννοια άγνωστη στην τουρκική κουλτούρα. 

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη ελληνική μυθολογία, όπως εξηγεί η εφημερίδα ‘Μιλιέτ’, η Αθηνά παραβγήκε κάποτε με τον Ποσειδώνα για το ποιος θα πάρει υπό την προστασία του την Αθήνα. Καθώς δε συμφωνούσαν, αποφάσισαν να ζητήσουν από τους ίδιους τους κατοίκους της να διαλέξουν, προσφέροντας ο καθένας τους από κάποιο δώρο.

Ο Ποσειδώνας έταξε μπόλικο νερό, χτύπησε με την τρίαινά του ένα βράχο της Ακρόπολης, και ξεπετάχτηκε σιντριβάνι το νερό. Η Αθηνά τότε χτύπησε το χώμα με το δόρυ της και φύτρωσε ένα δέντρο. Η ελιά. Οι κάτοικοι αφού το σκέφτηκαν πολύ, στο τέλος διάλεξαν σαν πιο χρήσιμη την ελιά, δέχτηκαν την Αθηνά για προστάτισσα και έδωσαν το όνομά της στην πόλη τους.

Η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών, της ειρήνης, της σοφίας και της νίκης. Γι’ αυτό και το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς, ο «κότινος», φτιαγμένο από νύφες.