X

Ισραηλινό μαχητικό F16 κατερρίφθη από συριακά πυρά

Νωρίτερα οι ισραηλινοί είχαν καταρρίψει ένα ιρανικό UAV. Για επιθετικότητα από το Ισραήλ κάνουν λόγο οι Σύροι. Σώος ο Ισραηλινός πιλότος του μαχητικού.

Ant1news

Συριακά αντιαεροπορικά πυρά κατέρριψαν σήμερα ένα ισραηλινό μαχητικό αεριωθούμενο, ενώ το Ισραήλ έπληξε έναν ιρανικό στόχο στη Συρία από τον οποίο είχε εκτοξευθεί προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το F16 συνετρίβη στο βόρειο Ισραήλ.

"Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ στοχοθέτησαν τα ιρανικά συστήματα ελέγχου στη Συρία που έστειλαν το #UAV στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Μαζικά συριακά αντιαεροπορικά πυρά, ένα F16 συνετρίβη στο Ισραήλ, ο πιλότος είναι ασφαλής" έγραψε στο Twitter ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικας.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε με τη σειρά της πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα έπληξε ισραηλινά αεριωθούμενα. "Η εχθρική ισραηλινή οντότητα πραγματοποίησε σήμερα τα χαράματα μια νέα επίθεση εναντίον μιας από τις στρατιωτικές βάσεις στην κεντρική περιφέρεια. Οι αντιαεροπορικές άμυνές μας την αντιμετώπισαν και έπληξαν περισσότερα από ένα αεροπλάνα", ανέφερε ανώνυμη στρατιωτική πηγή.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον συριακών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και ιρανικών στόχων στη Συρία. «Δώδεκα στόχοι, περιλαμβανομένων τριών συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας και τεσσάρων ιρανικών στόχων που αποτελούν τμήμα του ιρανικού στρατιωτικού μηχανισμού στη Συρία, δέχθηκαν επίθεση», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Στη διάρκεια της επίθεσης, αντιαεροπορικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ηχήσουν συναγερμοί στο Βόρειο Ισραήλ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ δεν επιδιώκει πάντως μία κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. "Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να προκαλέσουμε ένα βαρύ πλήγμα σε όποιον μας επιτίθεται. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης. Αυτό, ήταν μία αμυντική ενέργεια, που προκλήθηκε από μια επιθετική ενέργεια του Ιράν. Υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο μας, την κυριαρχία μας και τους πολίτες μας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.