X

Πυρά στον “ανθρωπιστικό διάδρομο” για την εκκένωση της ανατολικής Γούτα (βίντεο)

Στο "στόχαστρο" των ανταρτών βρίσκεται η προσωρινή εκεχειρία που συμφωνήθηκε με σκοπό την απομάκρυνση των αμάχων.

Ant1news

Αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος έγιναν στην ανατολική Γούτα καθώς και ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα παρότι τέθηκε σε ισχύ η καθημερινή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που αποφάσισε η Μόσχα, σύμφωνα με μία μη κυβερνητική οργάνωση και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε από τις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) συνολικά εννέα πλήγματα, από τα οποία έξι με οβίδες πυροβολικού, δύο με βαρέλια με εκρηκτικά και μία αεροπορική επιδρομή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana έκανε λόγο από την πλευρά του για εκτόξευση ρουκετών από τους αντάρτες με στόχο ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή του καταυλισμού Αλ-Ραφίντεν με σκοπό, σύμφωνα με το Sana, να εμποδιστούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Πριν από λίγο το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε από τα αεροπορικά πλήγματα στην ανατολική Γούτα.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες που έχουν ταμπουρωθεί στην ανατολική Γούτα ότι βομβάρδισαν οικοδομικά τετράγωνα στη Δαμασκό περισσότερες από 20 φορές στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό, το RIA μετέδωσε πως ο συριακός στρατός δεν απάντησε στον βομβαρδισμό και πως οι αντάρτες κρατούν αμάχους ως ομήρους στην ανατολική Γούτα.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, πάνω από 1000 άτομα, τραυματίες και άρρωστοι είναι στη λίστα αποχώρησης, που έχει αναλάβει να οργανώσει ο Ερυθρός Σταυρός. Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα συμβεί σύντομα. 

Η οργάνωση των σύρων ανταρτών Τζάις Αλ-Ισλάμ στην ανατολική Γούτα αρνήθηκε ότι βομβαρδίζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP στη Δούμα, τη μεγαλύτερη πόλης της ανατολικής Γούτα, καθώς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η νύκτα ήταν ήρεμη στον θύλακα εκτός από κάποια πυρά του πυροβολικού τα οποία ακούστηκαν λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

 

«Έκτοτε, επικρατεί ηρεμία στα χωριά και τις πόλεις της ανατολικής Γούτα», διαβεβαίωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν του Παρατηρητήριου.

Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός πρόκειται να εφαρμόζεται καθημερινά επί πέντε ώρες, από τις 09:00 ως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη Μόσχα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την ανατολική Γούτα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

 

Η ανακοίνωση της Μόσχας και η μερική παύση των βομβαρδισμών σημειώθηκε αφού ο ΟΗΕ και πολλές δυτικές δυνάμεις είχαν ζητήσει την άμεση εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας να τεθεί ισχύσει «χωρίς καθυστέρηση» εκεχειρία σε όλη τη Συρία. Προς το παρόν η απόφαση παραμένει νεκρό γράμμα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της ανατολικής Γούτα, του τελευταίου θύλακα αντίστασης στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δίπλα στη Δαμασκό, η απόφαση της Ρωσίας ελήφθη απλώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.

«Αυτή η εκεχειρία είναι μια φάρσα. Η Ρωσία μάς σκοτώνει καθημερινά, μας βομβαρδίζει καθημερινά», κατήγγειλε ο Σάμερ αλ Μουιντάνι, κάτοικος της Ντούμα.

 

«Δεν μπορώ να εμπιστευθώ τους πράκτορές της και να εγκαταλείψω (τη Γούτα) μαζί με την οικογένειά μου (μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Αν δεχθώ να φύγω, (το καθεστώς) θα με στρατολογήσει αμέσως να πολεμήσω εναντίον άλλων Σύρων», πρόσθεσε.

Η συριακή αντιπολίτευση από την πλευρά της χαρακτηρίζει την εκεχειρία που αποφάσισε η Ρωσία «πραξικόπημα» εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

 

«Η αποκαλούμενη ανθρωπιστική εκεχειρία είναι ένα πραξικόπημα ενάντια στην αρχική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε το Σάββατο. Η Ρωσία δεν ήθελε ποτέ εκεχειρία στην ανατολική Γούτα και αυτό απεδείχθη ξεκάθαρα», τόνισε εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

«Οι Ρώσοι σκέφτηκαν αυτή την ιδέα της εκεχειρίας για να ξεγελάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία ασκεί πίεση στη Μόσχα και απειλεί να καταφύγει σε άλλα μέσα» για να επιβάλει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, πρόσθεσε

Βρετανία: θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η Βρετανία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στα στρατιωτικά πλήγματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ εναντίον της συριακής κυβέρνησης, αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούνται χημικά όπλα εναντίον αμάχων.

Ο Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες δεν θα δεχθούν ενδεχόμενη χημική επίθεση, εκφράζοντας υποστήριξη για περιορισμένα πλήγματα αν υπάρξουν «αναμφισβήτητες αποδείξεις» για εμπλοκή της συριακής κυβέρνησης.

 

«Αν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, και μπορούμε να το αποδείξουμε, και αν υπάρχει πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, τότε νομίζω ότι θα έπρεπε να το εξετάσουμε σοβαρά», δήλωσε ο Τζόνσον στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο Τζόνσον είπε πως υποστηρίζει την απόφαση των ΗΠΑ να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ εναντίον της συριακής κυβέρνησης πέρυσι μετά τον θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων, περιλαμβανομένων παιδιών, σε επίθεση με αέριο στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν.

Ο ΟΗΕ κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι ήταν υπεύθυνη για μια επίθεση πέρυσι με αέριο σαρίν.

«Αυτό που πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας ως χώρα και αυτό που εμείς στη Δύση πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας είναι, μπορούμε να επιτρέψουμε τη χρήση χημικών όπλων, τη χρήση αυτών των παράνομων όπλων να συνεχίζεται χωρίς μομφή, χωρίς έλεγχο, χωρίς τιμωρία», είπε ο Τζόνσον.

Προειδοποίησε ωστόσο πως δεν υπάρχει μεγάλη διεθνής υποστήριξη για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του συριακού καθεστώτος.

«Οι άνθρωποι που μας ακούνε και (ακούνε) αυτό το πρόγραμμα στην ανατολική Γούτα δεν μπορούν να αντιληφθούν πως η Δύση πρόκειται να επέμβει για να αλλάξει δραματικά τη φορά των πραγμάτων προς όφελός τους», είπε.

Η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα και υποστήριξε πως στοχεύει μόνο ένοπλους αντάρτες και μαχητές.