X

Ανατολική Γούτα: τους βομβάρδισαν τη στιγμή της διάσωσης (βίντεο)

Συνεργεία διάσωσης χτυπήθηκαν από αεροπορική επιδρομή. Να τιμωρηθούν τα εγκλήματα πολέμου ζητεί ο ΟΗΕ. Απομάκρυνση των τραυματιών και ασθενών ζητεί ο ΠΟΥ.

Ant1news

Τα συνεργεία διάσωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο βομβαρδισμού στην ανατολική Γούτα της Συρίας.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στα social media φαίνονται οι άνδρες που πλήττονται από την επιδρομή, τη στιγμή που κρατούν έναν τραυματισμένο άνδρα, τον οποίο βάζουν σε ασθενοφόρο.

Σε άλλη στιγμή του βίντεο φαίνεται ένας από του διασώστες τραυματισμένος μέσα σε ένα κτήριο, λίγο προτού τον βγάλουν έξω από αυτό.

Σε μία από τις πιο πολύνεκρες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, οι επιδρομές και οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος Άσαντ στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους στην ανατολική Γούτα.

Ο ΟΗΕ έχει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα απευθύνει έκκληση για να σταματήσει η σφαγή στην περιοχή, χωρίς όμως να εισακουστεί και παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με σκοπό την εκκένωση της περιοχής από τους περίπου 400.000 αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στις πόλεις της επαρχίας που βρίσκεται έξω από τη Δαμασκό.

Σε χθεσινές δηλώσεις που έκανε ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στην πολιορκημένη Γούτα αποτελούν εγκλήματα πολέμου τα οποία πρέπει να τιμωρηθούν.

 

Η Βρετανία παρουσίασε σχέδιο για τη διεξαγωγή έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου που προφανώς διεξάγονται στη Γούτα, με σκοπό την ολοκλήρωσή της μέχρι τον Ιούνιο.

Σχεδόν 100 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά έχουν προτεραιότητα από τους 1000 αρρώστους και τραυματίες της ανατολικής Γούτα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα καταφέρουν σύντομα να παραδώσουν φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό, που είναι ζωτικής σημασίας για τους εγκλωβισμένους στην περιοχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, υπάρχει ελπίδα το καθεστώς του Άσαντ να επιτρέψει στα κομβόι με το ανθρωπιστικό υλικό να προσεγγίσουν την πόλη της Δούμας, όπου υπάρχουν 180.000 άνθρωποι.