X

Ανθρωπιστική βοήθεια και στο φόντο βομβαρδισμοί στην ανατολική Γούτα (βίντεο)

Άφησαν τα φορτηγά να περάσουν, αλλά τους πήραν από μέσα τα φάρμακα. Με βομβαρδισμούς…συνεχίζεται η εκεχειρία.

Ant1news

Κατάφεραν να μπουν στην πολύπαθη ανατολική Γούτα τα φορτηγά με τη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για τους 400.000 αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί.

Τα 46 φορτηγά, που μετέφεραν 5500 πακέτα με φαγητά, εκτός από ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, περιμέναν για ώρες σε καταυλισμό, προτού εισέλθουν στην Γούτα.

Σύμφωνα όμως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφαίρεσαν από τα φορτηγά όλα τα ιατρικά υλικά, όπως χειρουργικά εργαλεία, ινσουλίνες, διαλυτικά υγρά και άλλα φάρμακα και υλικά για τους εγκλωβισμένους.

Τα Ηνωμένα Έθνη πήραν την Κυριακή την άδεια από το καθεστώς Άσαντ για να προσεγγίσουν την περιοχή, όπου σημειώνονται συνεχείς βομβαρδισμοί, όμως χθες αυτό δεν έγινε εφικτό.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει μέχρι τις πόλεις της ανατολικής Γούτα, με μοναδική εξαίρεση ένα μικρό κομβόι φορτηγών που πέρασε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της αναμονής των φορτηγών στον καταυλισμό, οι βομβαρδισμοί ακούγονταν και φαίνονταν στο φόντο, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις των αξιωματούχων που τα συνόδευαν.

Μόνο χθες, 34 άνθρωποι, 11 εκ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν στο «τυφλό» σφυροκόπημα στην περιοχή, παρά την πεντάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί.