X

UNICEF: “Κόλαση επί Γης” για τα παιδιά η ανατολική Γούτα (βίντεο)

Ξεπέρασαν τους 900 οι άμαχοι νεκροί. Η πρώτη νύχτα ηρεμίας, μετά το αδιάκοπο «σφυροκόπημα» από τις δυνάμεις και τους συμμάχους του Άσαντ.

Ant1news

Περισσότεροι από 900 άμαχοι, οι 188 εκ των οποίων ήταν παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε λιγότερο από έναν μήνα στην ανατολική Γούτα της Συρίας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με Γιάτρους Χωρίς Σύνορα, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1000.

Η ίδια οργάνωση, που δραστηριοποιείται στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα πως η χθεσινή νύχτα ήταν η πρώτη από τις δέκα τελευταίες που δε σημειώθηκαν βομβαρδισμοί.

Η κατάσταση, ωστόσο, στον τελευταίο θύλακα των ακραίων ισλαμιστών στη Συρία δεν εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.

Το καθεστώς Άσαντ, που βομβαρδίζει στα «τυφλά» τις πόλεις της περιφέρειας έξω από τη Δαμασκό, με τη βοήθεια του ρωσικού και του ιρανικού στρατού, ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει σχεδόν το σύνολο των εδαφών της ανατολικής Γούτα.

Παρολαυτά, ούτε χθες έγινε εφικτό να προσεγγίζουν τα φορτηγά με την απαραίτητη για τους σχεδόν 400.000 ανθρώπους ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ όταν την περασμένη εβδομάδα κατάφεραν περίπου 50 φορτηγά να μπουν, είχαν «απογυμνωθεί» από το ιατρικό και νοσοκομειακό υλικό, όπως κατήγγειλαν οι συνοδοί του, «δείχνοντας» τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Σήμερα μόλις 13 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια κατάφεραν να εισέλθουν στην ανατολική Γούτα.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες εκπρόσωπος της UNICEF είπε ότι η ανατολική Γούτα έχει γίνει «κόλαση επί Γης» για τα παιδιά, επαναλαμβάνοντας πόσο σημαντική και επείγουσα είναι η βοήθεια στους εγκλωβισμένους, που είναι χωρίς τροφή, φάρμακα και με τους βομβαρδισμούς να είναι συνεχείς, την ώρα που οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν σταματούν ούτε κατά τη διάρκεια της καθημερινής εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί για την εκκένωσή της από τους αμάχους.

Επιπλέον, οι καταγγελίες για επιθέσεις με χημικά στην ανατολική Γούτα δεν σταματούν.

Οι εικόνες μέσα από υποτυπώδες νοσοκομείο της περιοχής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ενδεικτικές.