X

Λεηλατούν το Αφρίν μετά την κατάληψή του (βίντεο)

Πλιάτσικο από Σύρους αντάρτες σε σπίτια και καταστήματα. Επίδειξη δύναμης από Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι γκρέμισαν αγάλματα.

Ant1news



Σύροι αντάρτες που πολέμησαν στο πλευρό της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν άρχισαν να λεηλατούν την πόλη, λίγες ώρες αφότου την έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους, όπως αναφέρουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και πληγές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Σύροι μαχητές λεηλάτησαν ιδιωτικές περιουσίες, σπίτια και καταστήματα, ενώ παράλληλα έκλεψαν γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία από χωριά γύρω από την πόλη Αφρίν.

Λεηλασίες παρατηρήθηκαν επίσης σε πολιτικά γραφεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι δράστες έβαλαν τα κλοπιμαία σε αυτοκίνητα και φορτηγάκια και απομακρύνθηκαν από το σημείο.

 

Επίσης, χθες οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους προκάλεσαν ζημιές και έριξαν ένα άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της πόλης Αφρίν, ανακοίνωσε ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι στο Whatsapp, επικαλούμενη κέντρο ενημέρωσης στην Αφρίν.

 

Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Στην ανακοίνωση στο Whatsapp υπογραμμίζεται ότι αυτή ήταν "η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν".

Νεκροί από έκρηξη βόμβας 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu μια βόμβα εξερράγη στη διάρκεια της νύκτας σε τετραώροφο κτίριο στο Αφρίν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι και τέσσερα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. 

Όπως μετέδωσε το Anadolu, η βόμβα, την οποία είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες, εξερράγη την ώρα που Σύροι μαχητές διεξήγαγαν έρευνα στο κτίριο. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους τεσσάρων μέτρων και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα παρακείμενα κτίρια και οχήματα.

Πάνω από 200.000 εκτοπισμένοι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό 

 

Την ίδια ώρα Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 από τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από την Αφρίν εξαιτίας της υπό τουρκική ηγεσία επίθεσης στην πόλη αυτή δεν έχουν καταφύγιο ούτε πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στις γύρω περιοχές και χρήζουν βοήθειας.

"Αυτοί που έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται σε αυτά, αυτοί που δεν έχουν κοιμούνται κάτω από τα δέντρα μαζί με τα παιδιά τους", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Χέβι Μουστάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής πολιτικής αρχής στην περιοχή της Αφρίν. 

Το ΚΚΕ καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα στην Συρία

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Αφρίν εξέδωσε το ΚΚΕ με την οποία καταδικάζει, όπως λέει την τουρκική επιθετικότητα και την εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ αναφέρει πως «η κατάληψη της πόλης του Αφρίν, στη Βόρεια Συρία, είναι ακόμα ένας επικίνδυνος κρίκος στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία με δύο ήδη στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη χρησιμοποίηση μισθοφόρων του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού”, κατέχει συριακό έδαφος και προωθεί σχέδιο διαμελισμού της χώρας. Το ΚΚΕ καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα και την εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Συριακό λαό και ιδιαίτερα στο λαό της Βόρειας Συρίας, που βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου»