X

Μακελειό στη Γάζα: νεκροί και τραυματίες από συγκρούσεις Παλαιστινίων με Ισραηλινούς στρατιώτες (βίντεο)

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Χαμάς και ήρθαν αντιμέτωποι με του άνδρες των ισραηλινού στρατού.

Ant1news

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία, διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων 17.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για τη “Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής” σε πέντε σημεία κατά μήκος του τείχους με τη Γάζα. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet μετέδωσε ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σε εικόνες που μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters διακρίνονται drones να εκτοξεύουν δακρυγόνα πάνω από το πλήθος των διαδηλωτών.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, είχε καλέσει την περασμένη εβδομάδα τους υποστηρικτές της να ξεσηκωθούν και να διαδηλώσουν.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, είχε προειδοποιήσει πως όποιος πλησίαζε τον συνοριακό φράχτη θα διακινδύνευε τη ζωή του.

 

Σύμφωνα με το Ynet ο ισραηλινός στρατός είχε τοποθετήσει περισσότερους από 100 ελεύθερους σκοπευτές σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορα. «Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ευθύνεται για τις βίαιες ταραχές και για ό,τι συμβαίνει υπό την αιγίδα της», υποστηρίζουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

 

Οι διαδηλώσεις στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έξι εβδομάδες και να κορυφωθούν την 15η Μαΐου, την ημέρα της επετείου της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.