X

Παγκόσμιο σοκ από τις εικόνες μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα (βίντεο)

Απειλές Τραμπ για αντίποινα. Πύραυλοι έπληξαν τη Χομς, με τη Ρωσία να κατηγορεί το Ισραήλ. «Δεν έπεσαν χημικά», λέει ο Λαβρόφ για την Ντούμα.

Ant1news

Τα αεροπορικά πλήγματα που στόχευσαν νωρίς σήμερα το πρωί μια στρατιωτική βάση του καθεστώτος στο κέντρο της Συρίας, την ευθύνη για τα οποία η Δαμασκός και η Μόσχα επιρρίπτουν στο Ισραήλ, συνιστούν μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

Στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους 14 μαχητές, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί. Προηγουμένως, τόσο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, όσο και η Δαμασκός είχαν κατηγορήσει το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ το Πεντάγωνο από τις πρώτες ώρες είχε αποποιηθεί πάσα ευθύνη για αυτήν, παρά το ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει για «απάντηση» στο «κτήνος» Άσαντ για την επίθεση με χημικά που έγινε το Σάββατο στην Ντούμα, την οποία καταδίκασε η παγκόσμια κοινότητα.

 

Θέμα ωρών η αμερικανική επίθεση στη Συρία;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποσχέθηκε ότι αποφάσεις θα ληφθούν εντός 24 έως 48 ωρών μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη της Ντούμα στην ανατολική Γούτα, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».

«Ήταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης Υπουργών της Κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε πως «τίποτα δεν έχει φύγει από το τραπέζι».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα απαντήσουν» στη χημική επίθεση στη Συρία ανεξαρτήτως του αν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ενεργήσει ή όχι, τόνισε η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

 

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, Ρώσοι ειδικοί που έκαναν έρευνα στην Ντούμα, δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας. «Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου. Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων», είπε.

Οι καταγγελθείσες χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 άλλων στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Γούτα της Συρίας,  όπως δήλωσε σήμερα μία οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας στη Συρία, ενώ πιστοποιήθηκαν με σοκαριστικά βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στα οποία «πρωταγωνιστούν» κυρίως παιδιά.

Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας, έναν συνασπισμό διεθνών οργανώσεων αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και ο οποίος εδρεύει εν μέρει στο Παρίσι.

«Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπόγειες περιοχές όπου έχει εισέλθει το αέριο και εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση.

Σε κάθε περίπτωση, η πόλη εκκενώνεται από τους εναπομείναντες κατοίκους της, με τα λεωφορεία να βρίσκονται ήδη εκεί για να τους παραλάβουν.

Έρευνα από τον ΟΑΧΟ για την επίθεση στην Ντούμα

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις πληροφορίες για χημική επίθεση εναντίον της πόλης Ντούμα, τελευταίου θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα, στη Συρία.

Ο ΟΑΧΟ «πραγματοποίησε προκαταρκτική ανάλυση των πληροφοριών για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων μόλις δημοσιοποιήθηκαν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτζού. Επιπλέον στοιχεία θα συγκεντρωθούν «προκειμένου να προσδιοριστεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα», πρσέθεσε.