X

“Πολεμικές ιαχές” Ρωσίας – ΗΠΑ πάνω από την Συρία

Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Συρία. Προειδοποιήσεις από τον Πούτιν. Ανησυχία στην διεθνή κοινότητα.

Ant1news

Η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον της Συρίας φαίνεται ότι έχει αρχίσει και το ενδεχόμενο στρατιωτικής ρήξης με την Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα την διεθνή κοινότητα για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.  

Ωστόσο, σήμερα το Κρεμλίνο δίνει τη διαβεβαίωση ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον ρωσικό και τον αμερικανικό στρατό για τον συντονισμό των επιχειρήσεων των δύο πλευρώνστη Συρία είναι «ενεργός». Ο δίαυλος αυτός επικοινωνίας είναι μία ειδική τηλεφωνική γραμμή και στόχος της είναι ο συντονισμός των αμερικανικών και των ρωσικών επιχειρήσεων για την  αποφυγή ατυχημάτων. 

Η γραμμή «βρίσκεται σε ενεργή κατάσταση και χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Πάντως, οι Ρώσοι χθες απείλησαν τους Αμερικανούς πως θα καταρρίψουν τους πυραύλους τους, σε περίπτωση που εφαρμόσουν τα σχέδια επίθεσης αντιποίνων κατά του καθεστώτος Άσαντ για την καταγγελλόμενη χρήση χημικών όπλων στην ανταρτοκρατούμενη Ντούμα.

Άμεσα - και μέσω Twitter - απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ρωσία, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν με πυραύλους την Συρία, παρά τις απειλές της Μόσχας ό,τι η Ρωσία θα καταρρίψει όποιον πύραυλο κατευθυνθεί προς τη Συρία.

«Η Ρωσία υποστηρίζει ότι θα καταρρίψει όλους τους πυραύλου που θα πυροδοτηθούν στη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία γιατί θα έρθουν, ωραία και νέα και «έξυπνα». Δεν θα έπρεπε να είσαι εταίρος με ένα ζώο που σκοτώνει με χημικά και το απολαμβάνει», γράφει στο tweet του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Σε άλλη ανάρτηση του στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας είναι χειρότερες από ποτέ, χειρότερες - όπως αναφέρει - ακόμη και απο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για να είναι έτσι η κατάσταση και λέει ότι η Ρωσία έχει ανάγκη τις ΗΠΑ για να στηρίξει την οικονομία της, μέσω της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών, καταλήγοντας ωστόσο με αναφορά σε «διαγωνισμό για τα οπλικά συστήματα και τους εξοπλισμούς».

 

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάσταση στον κόσμο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην προαναγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για πυραυλική επίθεση στη Συρία. Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Συμπλήρωσε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους εταίρους της.

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σχετικά με την κρίση στη Συρία την Τετάρτη και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί, Γάλλοι και Βρετανοί εξετάζουν τα αντίποινα, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον ήδη στέλνει πολεμικά πλοία, στην ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσά τους και το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν με 80 μαχητικά αεροσκάφη. Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι θα μπουν στο στόχαστρο οι εγκαταστάσεις με χημικά του Ασαντ. 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να φροντίσουν να «αποφευχθεί» κάθε ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου» στη Συρία, επικρίνοντας το τωρινό «αδιέξοδο», τονίζει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του την Τετάρτη. 

 

Το γαλλικό περιοδικό Le Point αποκάλυψε θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο το Σαββατοκύριακο, με ένα οπλισμένο ρωσικό μαχητικό που πέταξε χαμηλά πάνω από γαλλική φρεγάτα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Ρώσοι και Αμερικανοί είχαν σφοδρή αντιπαράθεση και στη νέα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, εκεί όπου η Μόσχα άσκησε βέτο στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα της Συρίας. 

Πάντως, το συριακό καθεστώς απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων προκειμένου να μεταβεί και να διεξαγάγει έρευνα στην πόλη Ντούμα για τη φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Την ίδια στιγμή, φιλοκαθεστωτικοί στη Συρία αναδημοσιεύουν στο twitter παλαιότερο βίντεο που όπως υποστηρίζουν δείχνει αντάρτες... να εκπαιδεύουν παιδιά για να παριστάνουν πως υποφέρουν από επίθεση με χημικά.