X

“Πόλεμος” δηλώσεων μετά το “χειρουργικό” χτύπημα στη Συρία

Βαθαίνει τον διεθνή διχασμό η επίθεση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Προειδοποιούν για συνέπειες Ρωσία και Ιράν. Νέο τελεσίγραφο απο τις ΗΠΑ.

Ant1news

Νέο τελεσίγραφο στο καθεστώς Άσαντ για "χειρουργικά" πλήγματα απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ενδεχόμενο που ξανακάνει χρήση χημικών όπλων.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον Οργανισμό Νίκι Χέιλι τόνισε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν "κλειδώσει το στόχο" και θα έχουν οπλίσει» προειδοποίησε η Χέιλι.

Δεν καταδίκασε την επίθεση το ΣΑ του ΟΗΕ 

Δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η Μόσχα για την καταδίκη των αεροπορικών πληγμάτων Ουάσιγκτον- Παρισιού- Λονδίνου. το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του. Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Εν τω μεταξυ, παγκόσμια “ομοβροντία” δηλώσεων και ανακοινώσεων προκάλεσε η πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία τα ξημερώματα στη Συρία.

Επιβεβλημένη και στοχευμένη χαρακτήρισαν οι χώρες της Δύσης την επίθεση προκειμένου να πληγούν οι εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία. Στο ίδιο μήκος κύματος τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία όσο και η Τουρκία καθώς και το Ισραήλ στήριξαν την επέμβαση στη Συρία.

Αντίθετα Ρωσία και Ιράν, καταγγέλλουν «έγκλημα» και παράνομες ενέργειες και προειδοποιούν για συνέπειες . Μόνο υλικές ζημιές και τρεις τραυματίες αναφέρει το καθεστώς Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι κατέρριψε τους περισσότερους πυραύλους.

Τραμπ: η αποστολή εξετελέσθη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Δύσης κατά της συριακής κυβέρνησης “ πραγματοποιήθηκαν άψογα,” προσθέτοντας ότι: “ Η Αποστολή Εξετελέσθη.”

“ Ο αεροπορικός βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε άψογα χθες το βράδυ. Ευχαριστώ την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την σοφία και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η Αποστολή Εξετελέσθη! Έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Την ολοκλήρωση των επιδρομών εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας ανακοίνωσε ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος μίλησε στο Πεντάγωνο μαζί με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Σημείωσε ,  ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.

Τερέζα Μέι: σωστή και νόμιμη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η διαταγή που έδωσε για την πραγματοποίηση πυραυλικών επιθέσεων κατά της Συρίας, μετά από μια χημική επίθεση κατά αμάχων στην Ντούμα, ήταν σωστή και νόμιμη.

Ο στόχος των επιθέσεων, σύφφωνα με την Μέι,  ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η χρήση τέτοιων όπλων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

 

Γαλλία: αποδυναμώσαμε το χημικό οπλοστάσιο του Άσαντ

Οι αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των δυνατοτήτων του καθεστώτος Άσαντ να παράγει και να αποθηκεύσει χημικά όπλα, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

«Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία. Οι στόχοι είχαν επιλεχθεί προσεκτικά και παρατηρώ ότι δεν καταγράφηκαν περιστατικά μεταξύ των δυνάμεών μας και άλλων δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή» είπε η Παρλί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε ορισμένα από τα πλήγματα, είπε, στοχοθετήθηκαν δύο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από το καθεστώς ως χώροι αποθήκευσης και παραγωγής των χημικών όπλων κοντά στην πόλη Χομς.

Τουσκ: στο πλευρό των συμμάχων μας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχολίασε στο twitter: «Οι επιδρομές από ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο καθιστούν σαφές ότι το συριακό καθεστώς μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος. Η Ε.Ε. θα σταθεί με τους συμμάχους της στην πλευρά της δικαιοσύνης».

Ζ.Κ. Γιούνκερ: η χρήση χημικών όπλων πρέπει να καταδικάζεται με τους πιo σκληρούς όρους

«Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και πρέπει να καταδικάζεται με τους πιo σκληρούς όρους. Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να εντοπίζει για να λογοδοτήσουν τους υπεύθυνους οποιασδήποτε επίθεσης με χημικά όπλα», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δήλωση του για την επέμβαση στη Συρία, και επισημαίνει: «Η Συρία χρειάζεται απεγνωσμένα μια διαρκή εκεχειρία την οποία θα σέβονται όλες οι πλευρές και η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη πολιτικής λύσης, μέσω διαπραγματεύσεων δια της διαδικασίας της Γενεύη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, που θα φέρει την ειρήνη στη χώρα μια για πάντα. Μετά από τα βάσανα που υπέστησαν, οι Σύροι δεν αξίζουν τίποτε λιγότερο».

Μέρκελ: αναγκαίες οι επιδρομές

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ως μία «απαραίτητη και κατάλληλη για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του διεθνούς αποκήρυξης της χρήσης χημικών όπλων και την προειδοποίηση του συριακού καθεστώτος να μην προβεί σε περαιτέρω παραβιάσεις». Τονίζει ακόμη ότι «καλούμαστε όλοι να αντιδράσουμε σε μια διάβρωση της σύμβασης για τα χημικά όπλα» και σημειώνει ότι η Γερμανία θα στηρίξει αποφασιστικά όλα τα διπλωματικά βήματα που θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Πούτιν: εχθρική πράξη κατά ενός ξένου κράτους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική πράξη» κατά ενός ξένου κράτους.

Σημείωσε μάλιστα πως συνιστά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς η επιχείρηση δεν είχε λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 «ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία χτύπησαν μια χώρα στην οποία η Ρωσία βοηθά το καθεστώς να καταπολεμήσει την τρομοκρατία» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ούτε Ρώσοι, ούτε Σύροι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό περί χημικής επίθεσης από το καθεστώς Άσαντ στην πόλη Ντούμα» συνέχισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος καταδίκασε σθεναρά τα αμερικανικά πυραυλικά χτυπήματα κατά της Συρίας, τα οποία όπως είπε «επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή, προσβάλλουν τον άμαχο πληθυσμό και συνωμοτούν με την τρομοκρατία».

 

Χαμενεΐ: «εγκληματίες» Τραμπ, Μακρόν και Μέι 

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε δριμύτατα τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας χαρακτηρίζοντας «εγκληματίες» τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Πολιτική λύση στη Συρία επιδιώκουν Πούτιν - Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Συρίας και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της έντασης αλλά και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Ισραήλ: δικαιολογημένα τα πλήγματα

Το Ισραήλ εκτιμά πως τα δυτικά πλήγματα είναι δικαιολογημένα και αποτελούν «σημαντικό σήμα» προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ

Οι υπό τις ΗΠΑ επιδρομές στη Συρία αποτελούν ένα «σημαντικό σήμα» προς το Ιράν, τη Συρία και τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Γιοάβ Γκαλάντ, μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.