X

Βρέθηκε η τοποθεσία όπου έγινε ο “Γάμος της Κανά”; (εικόνες)

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα δίκτυο σηράγγων που χρησιμοποιήθηκαν για χριστιανική λατρεία, με σταυρούς και αναφορές στα ελληνικά στον «Κύριο Ιησού».

Ant1news

Ένα μυστήριο περιβάλλει εδώ και αιώνες το χώρο του πρώτου θαύματος του Ιησού, αλλά τελικά μπορεί και να έχει βρεθεί λύση…

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό σε κρασί κατά τη διάρκεια του γάμου στην Κανά. Για εκατοντάδες χρόνια, οι προσκυνητές πίστευαν ότι ο χώρος του θαύματος είναι η πόλη Καφρ Καννά, στο βόρειο Ισραήλ. Αλλά η πραγματική τοποθεσία αποτελούσε πεδίο συζητήσεων για χρόνια από τους επιστήμονες. Τώρα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η Κανά της βιβλικής εποχής μπορεί να είναι σε μια πλαγιά πάνω από πέντε μίλια βόρεια της Καφρ Καννά.

Πρόκειται για τον παλιό εβραϊκό οικισμό Khirbet Qana, που χρονολογείται μεταξύ των ετών 323 π.Χ. και 324 μ.Χ., όπου οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μια σειρά από συναρπαστικά στοιχεία.

Οι ανασκαφές εκεί έχουν αποκαλύψει ένα δίκτυο σηράγγων που χρησιμοποιούνταν για χριστιανική λατρεία. Στα βράχια υπάρχουν ζωγραφισμένοι σταυροί και αναφορές στον «Κύριο Ιησού» στα ελληνικά!

 

Υπήρχε επίσης ένας βωμός και ένα ράφι με τα ερείπια ενός πέτρινου σκεύους, καθώς και χώρος για άλλα πέντε. Έξι πέτρινα βάζα σαν αυτό περιείχαν το κρασί στη βιβλική αναφορά του θαύματος.

Ο Δρ Tom McCollough, ο οποίος διευθύνει τις ανασκαφές στην περιοχή, δήλωσε ότι υπήρχαν τρεις άλλες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να είναι η Κανά της Γραφής. «Αλλά κανένας δεν έχει το σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που έχει ο οικισμός Khirbet Qana», είπε.

 

«Έχουμε αποκαλύψει ένα μεγάλο χριστιανικό συγκρότημα σπηλαίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από χριστιανούς προσκυνητές που ήρθαν να προσκυνήσουν το θαύμα του νερού που έγινε κρασί.

«Το σύμπλεγμα αυτό χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 5ου ή στις αρχές του 6ου αιώνα και συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους προσκυνητές στην περίοδο των Σταυροφοριών του 12ου αιώνα. Τα κείμενα προσκυνητών που έχουμε από την εποχή εκείνη που περιγράφουν τι έκαναν και είδαν οι προσκυνητές όταν ήρθαν στην Κανά της Γαλιλαίας ταιριάζουν πολύ με αυτό που έχουμε ανακαλύψει» προσθέτει ο McCollough.