X

Σε “αναμμένα καρφιά” η Άγκυρα για το Ιντλίμπ

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες αναμένονται στην Τουρκία αν ο Ερντογάν δεν καταφέρει να μεταπείσει τον Πούτιν για την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Ant1news

Ο Τούρκος πρόεδρος που μετέβη σήμερα στο Ιράν, για την κρίσιμη τρομερή σύνοδο, Ρωσίας – Ιράν – Τουρκίας, εναποθέτει τις τελευταίες του ελπίδες σε αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να μη γίνει η επικείμενη ευρεία επιχείρηση Ρωσίας και Άσαντ στο Ιντλίμπ., όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Η Άγκυρα φοβάται ότι τυχόν τέτοια επιχείρηση θα φέρει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων στην Τουρκία που θα ξεπεράσει και τα δύο εκατομμύρια.

Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές πάντως, η Ουάσιγκτον παρόλο που στηρίζει σε αυτό το θέμα την Άγκυρα, στην ουσία παίζει το δικό της «παιχνίδι». Και αυτό γιατί θα της εξασφαλίσει ένα πλεονέκτημα στην περίπτωση που συνεχιστεί η διαφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας.

Εξάλλου, η Ουάσιγκτον δεν ενοχλείται καθόλου σε περίπτωση που πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι προσφύγουν στην Τουρκία καθώς κάτι τέτοιο θα φέρει την Άγκυρα πολιτικά και οικονομικά σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Υποστηρίζεται μάλιστα πως η Ουάσιγκτον ενδέχεται ακόμη και να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση διοργανώνοντας ακόμη και προβοκάτσιες οι οποίες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα πάντα με την τουρκική αρθρογραφία, εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να τα βρει η τριμερής αύριο στην Τεχεράνη.

 

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι μια τέτοια επιχείρηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και θα υπάρξουν απώλειες ζωών αθώων ανθρώπων. Η Ουάσιγκτον παρόλο που θεωρεί δίκαιες τις τοποθετήσεις της Άγκυρας, δεν κάνει όμως κανένα συγκεκριμένο βήμα για να εμποδίσει την επιχείρηση, λένε οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τουρκικές εκτιμήσεις, η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει ίσως και αύριο, αν στην Τεχεράνη δεν καταφέρουν Ερντογάν-Πούτιν-Ρουχανί να συμφωνήσουν. Άλλες πηγές πάλι εκτιμούν ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει Κυριακή ή και Δευτέρα ακόμη. Ήδη διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έχουν φτάσει στην περιοχή της Αντιόχειας, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία αναμένοντας τις εξελίξεις.

Ο ηγέτης των Εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τις θέσεις της κυβέρνησης του Ερντογάν έκανε λόγο για την «πιο αιματηρή επίθεση» που θα έχει γίνει ποτέ στη Συρία.