X

Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός, με τους εταίρους να αποφασίζουν πρόωρες εκλογές.

Ant1news

Έπεσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ, όπου οι αρχηγοί των κομμάτων συμφώνησαν ομόφωνα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθο θα γίνουν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών είτε στις 2 είτε στις 9 Απριλίου.

Οι αρχηγοί των κομμάτων συμφώνησαν, επίσης ότι, θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους και μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η απόφαση αυτή ήρθε αφού ο κυβερνών συνασπισμός δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους που χρειάζονται για να περάσει νόμος που έχει διαταχθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο νέος νόμος αφορά τη στρατολογία που εξαιρούσε από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία υπερορθόδοξους Εβραίους άνδρες , με τους συγκυβερνώντες του Νετανιάχου να απαιτούν την αποδυνάμωση του νόμου, την ώρα που η πλειοψηφία της Βουλής δε φαίνεται να μπορεί να κάνει τέτοιον συμβιβασμό.

Ο Νετανιάχου, στην τέταρτη θητεία του στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, κυβερνά με οριακή πλειοψηφία των 61 από τις 120 έδρες της βουλής. Ο ίδιος ηγείται του ακροδεξιού κόμματος, Likud.

Κανονικά οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019, όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός διαλύθηκε με την παραίτηση του Υπουργού Άμυνας, μετά από την αμφιλεγόμενη εκεχειρία για την Λωρίδα της Γάζας.

Η παραίτηση είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πέντε έδρες, την ώρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας δέχεται πιέσεις εν μέσω σειράς ερευνών για διαπλοκή. Η Αστυνομία έχει ήδη κάνει λόγο για την εμπλοκή του σε τρεις υποθέσεις, τις οποίες ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει πώς θα διαχειριστεί.

Ο Νετανιάχου, όμως, δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί αν δεν αναγκαστεί και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του παραμένει πρώτο και στις επόμενες εκλογές.