X

Επανέρχεται η ζωή στο Χαλέπι (βίντεο)

Η κανονικότητα επιστρέφει σταδιακά στην πόλη που έγινε σύμβολο του πολέμου της Συρίας, που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ant1news

Από τον Δεκέμβριο του 2016, οπότε και οι δυνάμεις του Άσαντ απελευθέρωσαν το Χαλέπι, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανακατασκευής της αρχαίας πόλης του.

Το άλλοτε οικονομικό κέντρο της Συρίας και μετέπειτα ένα από σκληρότερα πεδία μαχών του πολέμου της, βρίσκει τους ρυθμούς του σιγά και σταθερά.

Το κέντρο της αρχαίας πόλης του Χαλεπιού, το οποίο ήταν η πρώτη γραμμή του πολέμου, όμως τώρα έχει ανοίξει πάλι και υποδέχεται τουρίστες, ενώ όταν το επιτρέπει ο καιρός φιλοξενούνται ακόμα και παραστάσεις.

Γύρω από το κέντρο πολλά μαγαζιά άνοιξαν πάλι, ενώ ο δρόμος έχει γεμίσει με πλανόδιους πωλητές.

Πιο μέσα στην πόλη όμως, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της, τα σημάδια της καταστροφής είναι παραπάνω από ορατά, με τους τοίχους να είναι γεμάτοι τρύπες από τις σφαίρες και τα βλήματα και τα μπάζα από τα μισογκρεμισμένα κτήρια να βρίσκονται στις άκρες των δρόμων.

Αν και η ανακατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη, η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά.

Σύμφωνα με τη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας, τον περασμένο Σεπτέμβρη, μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη έχει δημιουργηθεί στα σύνορα του Χαλεπιού με την επαρχία του Ιντλίμπ, που ελέγχεται από αντάρτες. Κι ενώ το Χαλέπι παραμένει στρατιωτικός στόχος, είναι σχεδόν απίθανο να αποκατασταθεί άμεσα η μεταξύ τους σύνδεση.

Οι ντόπιοι, ωστόσο, είναι αισιόδοξοι ότι η ειρήνη θα επιστρέψει στο Χαλέπι και σε άλλα μέρη της Συρίας.