X

Άνοιξε μετά από επτά χρόνια η πρεσβεία των Αραβικών Εμιράτων στη Δαμασκό (βίντεο)

Ο συμβολισμός της επαναλειτουργίας της πρεσβείας της αραβικής χώρας στη Συρία.

Ant1news

Άνοιξε μετά από επτά χρόνια η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Δαμασκό, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε μια κίνηση που μπορεί να εκληφθεί ως ένα βήμα στήριξης στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, από τη χώρα που μέχρι πρότινος συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση των ανταρτών στις μάχες κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Η πρεσβεία είχε κλείσει από τους πρώτους κιόλας μήνες του πολέμου που ξέσπασε στη Συρία το 2011, όπως και αυτές των υπόλοιπων αραβικών χωρών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόνισε ότι η επαναλειτουργία της πρεσβείας είναι μία κίνηση για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μία από τις πολλές αραβικές χώρες που υποστήριξαν τις ένοπλες ομάδες που μάχονταν κατά του καθεστώτος Άσαντ, χωρίς όμως ο ρόλος τους να είναι τόσο σημαντικός όπως αυτοί του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, όπως οι ίδιοι οι αντάρτες έχουν επισημάνει.

 

Σε δηλώσεις που έκανε διπλωμάτης της χώρας, κατά τα εγκαίνια επαναλειτουργίας της πρεσβείας, δήλωσε ότι «η επιστροφή της πρεσβείας των ΗΑΕ στη Δαμασκό είναι προοίμιο της επιστροφής και άλλων αραβικών πρεσβειών στη Συρία.

Οι πρέσβεις του Ιράκ και του Σουδάν παραβρέθηκαν στα εγκαίνια, όπως και διπλωμάτες της Τυνησίας και της Αλγερίας.