X

Το εμπάργκο καταδίκασε σε θάνατο τα σιαμαία στην Υεμένη

Οι γιατροί είχαν απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ για την μεταφορά τους σε άλλη χώρα, προκειμένου να υποβληθούν σε επέμβαση διαχωρισμού.

Ant1news

Τα σιαμαία βρέφη, που νοσηλεύονταν μετά τη γέννησή τους σε νοσοκομείο της Σαναά, στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Υεμένη, πέθαναν το Σάββατο, ανακοίνωσαν οι αντάρτες Χούτι, οι οποίοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα της χώρας και είχαν απευθύνει έκκληση για την επείγουσα μεταφορά των δύο βρεφών στο εξωτερικό για τον διαχωρισμό τους.

Το αεροδρόμιο της Σαναά είναι κλειστό στις εμπορικές πτήσεις λόγω του αεροπορικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο συνασπισμός δυνάμεων του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και ο οποίος πραγματοποιεί επιχειρήσεις από το 2015 κατά των ανταρτών Χούτι.

Μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα από τη Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει έτοιμη να αναλάβει την περίθαλψη των δύο σιαμαίων βρεφών ηλικίας μόλις 14 ημερών, αλλά στη συνέχεια δεν δόθηκε καμία πληροφορία για την υλοποίηση αυτής της πρότασης.

Γιατροί από την Υεμένη είχε απευθύνει προηγουμένως δραματική έκκληση για τη μεταφορά στο εξωτερικό των δύο αγοριών, προκειμένου να μπορέσουν να διαχωριστούν, καθώς δεν ήταν σε θέση οι ίδιοι να πραγματοποιήσουν μία τόσο περίπλοκη επέμβαση. «Θα ήθελα να μεταφερθούν στο εξωτερικό το συντομότερο δυνατό», είχε δηλώσει ο Φάισαλ αλ Μπάμπιλι, επικεφαλής στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Αλ Θάουρα της Σαναά, εξηγώντας ότι το σύστημα Υγείας της Υεμένης έχει καταρρεύσει εξαιτίας του πολέμου και ότι λόγω της έλλειψης εξοπλισμού η ομάδα του δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την επέμβαση διαχωρισμού των νεογέννητων.

Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι τα σιαμαία αγόρια είχαν δύο κεφάλια, δύο σώματα, αλλά μόνο δύο πόδια και ένα γεννητικό όργανο.

Οι Χούτι κατηγόρησαν τον συνασπισμό δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία για τον θάνατό τους, εξαιτίας «της άρνησής του να ανοίξει το αεροδρόμιο της Σαναά για να τους επιτραπεί να μεταφερθούν αλλού για νοσηλεία», σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Περίπου 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον πόλεμο στην Υεμένη και περισσότεροι από 60.000 έχουν τραυματιστεί από τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ υψηλότερος, με ορισμένες να εκτιμούν ότι είναι ο πενταπλάσιος.