X

Πέρασαν 23 χρόνια από τη μέρα που “πάγωσε” η χώρα (βίντεο)

Ήταν 28 Απριλίου του 1993 όταν ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς έπεσε θύμα της ”κακιάς στιγμής”. Ακόμα και σήμερα η σκηνή συγκλονίζει.

Ant1news

Η συγκεκριμένη μέρα «σημάδεψε» το ελληνικό μπάσκετ και θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλως όσων της είδαν στην απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ή λίγο αργότερα.

Ο Πανιώνιος αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Σμύρνη για το πρωτάθλημα της Α1 του μπάσκετ και είχε καταφέρει να επιστρέψει από το -17 και να μειώσει σε 50-56 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου.. Στο σημείο αυτό ο εκ των διαιτητών της αναμέτρησης, Σταύρος Κουκουλεκίδης, σφύριξε επιθετικό φάουλ του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, πάνω στον Φραγκίσκο Αλβέρτη, το οποίο μάλιστα ήταν και το πέμπτο του.

Η περιγραφή του Γιάννη Καραλή ηχεί ακόμα στα αυτιά των φίλων του αθλήματος, «ο Γιάνκοβιτς, επιθετικό φάουλ, πέμπτο. Ο Γιάνκοβιτς διαμαρτυρόμενος πήγε και χτύπησε το κεφάλι του στη μπασκέτα και έπεσε στον αγωνιστικό χώρο. Έχει γεμίσει με αίματα στο κεφάλι ο Σέρβος. Βλέπετε, έχει γεμίσει αίματα το παρκέ. Μια αντίδραση εκνευρισμού της στιγμής από τον Γιάνκοβιτς, χτύπησε το κεφάλι του στη βάση του καλαθιού...».

Κι όμως κανείς δεν περίμενε τη μοιραία συνέχεια. Η ζημιά που προκλήθηκε στον Μπόμπαν, ήταν ανεπανόρθωτη, (συντριπτικό κάταγμα και εξάρθρωση στον έκτο αυχενικό σπόνδυλο).

Ο Μπόμπαν αναγκάστηκε να περάσει τα υπόλοιπα 13 χρόνια της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι και η εικόνα αυτή προκάλεσε θλίψη σε όλη τη μπασκετόφιλη Ελλάδα, καθώς ήταν από τους πλέον συμπαθείς παίκτες, πέραν των συλλογικών προτιμήσεων.

 

Άξιος συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης ο γιος του Μπόμπαν, Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς. Σε αφιέρωμα που έκαναν εκείνο το καλοκαίρι οι «New York Times» στην οικογένεια Γιάνκοβιτς, το κείμενο τελείωνε ως εξής:

Ο Βλαδίμηρος φοράει το 12. Ποτέ του δεν ήθελε το 8 του πατέρα του, ωστόσο έχει σκεφτεί να κάνει μια αλλαγή. Ο Μπόμπαν τραυματίστηκε στις 28 του μήνα (Απρίλιος 1993). Πέθανε στις 28 (Ιούνιος 2006) και εκείνη τη μέρα ο Βλάντο σημείωσε 28 πόντους με το παιδικό του Πανιωνίου.

 «Αν ποτέ πάω στο ΝΒΑ, θα φορέσω το 28...» είχε δηλώσει ο 26χρονος διεθνής φόργουορντ, ο οποίος, τελικά, έκανε την αλλαγή, αφού από πέρυσι φοράει στον Παναθηναϊκό τη φανέλα με το Νο 8. Όπως ο πατέρας του…