X

Εκτός ημιτελικών η Εθνική ομάδα βόλεϊ

Σε αγώνα της προημιτελικής φάσης του Ολυμπιακού τουρνουά Ανδρών, οι ΗΠΑ νίκησαν το συγκρότημα της Ελλάδας με 3-2 και προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση

Ant1news

Σε αγώνα της προημιτελικής φάσης του Ολυμπιακού τουρνουά Ανδρών, οι ΗΠΑ νίκησαν το αντίστοιχο συγκρότημα της Ελλάδας με 3-2 και προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Εκεί, θα αντιμετωπίσουν την Παρασκευή το νικητή της αποψινής αναμέτρησης Βραζιλίας-Πολωνίας.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηριστεί με έναν τίτλο το ματς, αυτός θα ήταν "εθνική αποτυχία". Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της αλλά στο κρίσιμο σημείο αποδείχθηκε λιπόψυχη και ανίκανη να διαχειριστεί, τη μοναδική ευκαιρία που της παρουσιάστηκε: με το σκορ στο 2-1 υπέρ της και προηγούμενη 20-12 στο 4ο σετ κατάφερε να χάσει ένα παιχνίδι που και να... θέλεις να το χάσεις δεν μπορείς!

Στο πρώτο σετ, ο μεγάλος "πονοκέφαλος" για την ελληνική ομάδα ήταν ο Κλέιτον Στάνλεϊ, τον οποίο οι διεθνείς μας δεν κατόρθωσαν να περιορίσουν ούτε στις επιθετικές προσπάθειές του, ούτε από τη θέση του σερβίς, από όπου κέρδισε πολλούς άσους και ήταν ο βασικός συντελεστής της επικράτησης των ΗΠΑ (25-20). Η βελτίωση της υποδοχής και του μπλοκ, σε συνδυασμό με το καλό σερβίς, επέτρεψαν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να επιστρέψει στο παιχνίδι κερδίζοντας το δεύτερο σετ με 25-22.

Στο 3ο σετ, τα σερβίς του Μάριου Γκιούρδα, ανέτρεψαν μια διαφορά τριών πόντων (8-11) με την οποία είχαν προηγηθεί οι Αμερικάνοι και έφεραν την Ελλάδα μπροστά με 13-11. Έκτοτε, το παιχνίδι εξελίχθηκε σε μάχη "εκ του συστάδην", με τις δύο ομάδες να φτάνουν στο 24-24, και στον πόντο με τον οποίο ισοφάρισε η Ελλάδα, να χάνει ο Προσαλίκας τον Χατζηαντωνίου με διάστρεμμα (πάτησε σε αντίπαλο και γύρισε το πόδι του). Τελικώς, το σετ τελείωσε υπέρ της Ελλάδας με μπλοκ στον Στάνλεϊ και επίθεση του Κράβαρικ.

Αν όμως το 3ο σετ τελείωσε με τρόπο "αγχωτικό", το ξεκίνημα του επόμενου ήταν ονειρεμένο. Στην καλύτερη εμφάνισή του ως τώρα στο Ολυμπιακό τουρνουά, ο Μάριος Γκιούρδας πήγε για σερβίς με το σκορ 0-0 και έφυγε στο 6-1! Η απρόβλεπτη τροπή "έκοψε τα πόδια" τα πόδια των παικτών του Νταγκ Μπιλ, που ώσπου να καταλάβουν τι γίνεται έχαναν με 16-8.

Μια ανεξήγητη όσο και απαράδεκτη χαλάρωση έφερε όμως τη μεγάλη ανατροπή: με σερί 10-1 (!) οι Αμερικάνοι πέρασαν μπροστά με 22-21 (χάρις στο κυματιστό σερβίς του Μιλάρ) και ολοκλήρωσαν μια από τις θεαματικότερες ανατροπές στην ιστορία του βόλεϊ κερδίζοντας το σετ με 25-23. Στο τάι μπρέικ η ελληνική ομάδα προηγήθηκε 12-9, αλλά η ευάλωτη υποδοχή της, δεν άντεξε στα σερβίς του Μπολ και ισοφαριστήκαμε (12-12) για να λήξει το σετ με 17-15 και το ματς με 3-2 υπέρ των ΗΠΑ.

Τα σετ: 20-25, 25-22, 27-25, 23-25, 15-17.

ΕΛΛΑΔΑ (Στέλιος Προσαλίκας): Γκιούρδας, Χατζηαντωνίου, Κουρνέτας, Τσακιρόπουλος, Κράβαρικ, Μπάεφ, Στεφάνου (λίμπερο), Χριστοφιδέλης, Πανταλέων, Ρουμελιώτης, Λάππας, Προύσαλης.

ΗΠΑ (Νταγκ Μπιλ): Μπολ, Πρίντι, Μιλάρ, Χοφ, Στάνλεϊ, Μπάρνετ, Σάλιβαν (λίμπερο), Σάξο, Σάλμον, Γκάρντνερ, Μπίλινγκς.