X

Στουρνάρας: Προϋπολογισμός της ανάκαμψης αυτός του 2014

Θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέπεμψε από τη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2014 ως τον προϋπολογισμό  της ανάκαμψης μετά από 6 χρόνια ύφεσης.

Ant1news

«Όπως ο προϋπολογισμός του 2013 αποδεικνύεται ο προϋπολογισμός του πλεονάσματος, ο προϋπολογισμός του 2014 θα είναι ο προϋπολογισμός  της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά από 6 χρόνια ύφεσης», ανέφερε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής, αποκλείοντας εκ νέου νέα οριζόντια μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία αργά αλλά σταθερά αλλάζει την πορεία της και από παράγοντας αστάθειας γίνεται παράγοντας σταθερότητας, ενώ επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ για ισοπεδωτική λογική.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τις διχαστικές λογικές που επηρέασαν τη μεταπολίτευση να δυναμιτίσουν το μέλλον της χώρας γι’ αυτό και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να επιδείξει περισσότερη υπευθυνότητα, χρειάζεται γόνιμο πολιτικός διάλογος και όχι ισοπεδωτική λογική, η αντιπολίτευση οφείλει να  πάψει να είναι αρνητής των πάντων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να στηρίξουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν ζητά, όπως είπε, να κάνουν το ίδιο και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά τουλάχιστον να σταματήσουν την καταστροφολογία.

Έκρουσε ωστόσο, και τον κώδωνα του κινδύνου, κι αυτό γιατί αν ή Ελλάδα παρασυρθεί σε δημοσιονομική χαλάρωση θα εξαφανίσει άμεσα κάθε προοπτική βραχυπρόθεσμης και μεσο-μακροπρόθεσμης  οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας που δέχθηκε την κριτική της Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και άλλων γαλάζιων βουλευτών, κυρίως για το θέμα της υπερφορολόγησης, επέμεινε στην άποψη ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται. Όπως είπε το 2014 θα πάρουμε 2,6 δις από την ακίνητη περιουσία και όχι 3,9 δις άρα η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη απ´ ότι το 2013», είπε και υποστήριξε ότι οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 22,8% το 2012 όταν είναι 25,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη.

«Υπάρχει δομική διαφωνία», σχολίασε η Ντ. Μπακογιάννη που τόνισε ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας έχει οκταπλασιαστεί και η μεσαία τάξη καταρρέει. «Είναι παράδοξο στη  σύγχρονη οικονομική ιστορία να προσπαθούν κάποιοι να πουλούν ακίνητα για να πληρώσουν φόρους, έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής όλοι και οι  επιχειρήσεις και οι  ιδιοκτήτες  ακινήτων και οι ελεύθεροι  επαγγελματίες», ανέφερε και συμπλήρωσε πως δεν έχει μούτρα να εμφανιστεί στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών μετά από όσα έγιναν.

Για «εικονικό» προϋπολογισμό μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το τελικό κείμενο θα συνταχθεί από την τρόικα. «Και στη χειρότερη μπανανία δεν είχε εφαρμοστεί αυτή η τεχνική», είπε και ζήτησε εκλογές. Η μόνη υπηρεσία  που μπορείτε να προσφέρετε στη χώρα είναι να σηκωθείτε να φύγετε και να πάμε σε εκλογές», κατέληξε.