X

Άγρια κόντρα Γεωργιάδη-Βαρνάβα στη Βουλή για τον ΕΟΠΥΥ

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή για τον νέο ΕΟΠΥΥ.

Ant1news



Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε «κοινό ψεύτη» τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, ενώ ο κ. Βαρνάβας, που υποστήριξε ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι και αγοραστής και πάροχος υπηρεσιών, κατηγόρησε τον υπουργό για εκδικητικότητα.

Το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης για τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ άλλων προβλέπει τη  μετατροπή του οργανισμού σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα πρωτοβάθμιας υγείας, με την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να μεταφέρεται στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ να διατηρεί μόνο τα φαρμακεία.

«Όπως είπα, ο ΕΟΠΥΥ θα κρατήσει μόνο τα φαρμακεία και όλες οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες θα είναι υπό τις υγειονομικές περιφέρειες, τόνισε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης.

Το πρωί μιλώντας στο "Πρωινό ΑΝΤ1", ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε ανήθικη την απεργία των γιατρών, και τόνισε ότι οι γιατροί έχουν δύο επιλογές: ή να εργαστούν αποκλειστικά στο ΕΣΥ στην πρωτοβάθμια υγεία, ή να μείνουν συμβεβλημένοι στον ΕΟΠΥΥ, αλλά για τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Όπως διευκρίνισε σχετικά στη Βουλή, ο γιατρός θα πρέπει να καταθέσει χαρτί από την εφορία για τη διακοπή του ιατρείου του και μετά θα περάσει στο ΕΣΥ, ως πλήρους και αποκλειστικής εργασίας. Η διαδικασία, πάντως, όπως υπογράμμισε, για τη μετακίνησή τους θα είναι πολύ γρήγορη (15 - 25 μέρες).

Εν τω μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και προνοιακές μονάδες.