X

"Ναυμαχία" για τα υποβρύχια στη Βουλή

Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των υποβρυχίων. "Ναι" στην πρόταση θα πουν ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Ant1news

Με το βλέμμα στραμμένο στην πολιτική ναυμαχία Τσίπρα – Βενιζέλου εξελίσσεται η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα ανεβάσουν κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα να στρέφει τα πυρά του και κατά της ΝΔ και των βουλευτών της, καθώς στο παρελθόν είχαν ασκήσει κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ερμηνεύσει την απουσία του πρωθυπουργού ως απόπειρα να αφήσει ακάλυπτο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και θα τονίσει ότι καταψηφίζοντας την πρόταση, συγκαλύπτεται το σκάνδαλο.

Ονόματα επιχειρηματιών και συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος  που αναμένεται να απαντήσει με σκληρή γλώσσα στον Αλέξη Τσίπρα. Το στίγμα έδωσε νωρίτερα ο Π. Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πάει να στήσει  παιχνιδάκι και εμφυλιοπολεμικό κλίμα για να γίνει η Βουλή αρένα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι προκλητικό να αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σύμβαση που διασφάλιζε μέχρι κεραίας το δημόσιο συμφέρον και ότι είναι πρωτοφανές να ζητείται εξεταστική για να διερευνείται η νομιμότητα νόμων που ψήφισε η Βουλή.

Στην παραδοχή ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εκτέλεση της σύμβασης του 2010, προέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προτείνοντας άμεση προσφυγή κατά των ιδιοκτητών των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ, με  παράλληλη συγκρότηση κοινής διακομματικής επιτροπής για τον «καταλογισμό ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους, που είναι οι ιδιοκτήτες».

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και ο ανεξάρτητος Α. Λοβέρδος. «Το μόνο που εξυπηρετεί είναι οι πολιτικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μια κούφια κλιμάκωση κυβερνητικής κρίσης που θα βλάψει τη χώρα», είπε ο Κ. Τασούλας από τη ΝΔ, ενώ η Μ. Γιαννακάκη  (ΔΗΜΑΡ) καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση πολιτική σκοπιμότητα και δημιουργία εντυπώσεων.

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε ο πρώτος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας λέγοντας πως δεν ελέγχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο αρμόδιος υπουργός εκείνης της περιόδου, που ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «σκανδαλώδης σύμβαση». «Ο Θ. Δρίτσας ήρθε με σκυμμένο κεφάλι», σχολίασε ο Π. Ρήγας.

«Ναι» στην πρόταση θα πουν ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.